Vastupandamatult hea värske sai

mariliis

Juba kevadest saadik olen saia küpsetanud teistmoodi kui varem. Seda tänu nutikale vormile, mis aitab tekitada ühest küljest tänu glasuurimata savist sisepinnale puuküttega leivaahju ja teisalt professionaalse pagariahju efekti, kus automaatselt lisandub saia küpsetamisel auru. Viimane on tähtis, et sai saaks pealt krõbedakooreline, seest pehme.
Vahepeal oli suvi (oli ikka või, see läks nii meeletult kiiresti, et kui otsustasin puhkama ja nautima hakata, oligi ta juba läbi saanud) ja ahju just sageli sooja ei pannud. Nüüd aga kisub ikka enam ja enam sinna poole, et rõskusest ja külmast üle olemiseks päästab vaid ahjusoojus ja sealt tulevad hautiste ja küpsetiste lõhnad. No ja muidugi jõulud, needki ju pole enam kuigi kaugel. Aeg, kui arvatavasti ka kõige köögikaugemad inimesed, küpsetamishulludest rääkimata,  ei suuda vastu panna ajakirjadest ja mujalt tulevale retseptide tulva survele ja pistavad ahju vähemalt ühe koogi, saia, küpsised või kuklid. Sestap tundubki just praegu olevat õige hetk jagada oma kolme lemmik-saiaretsepti.
Kõik need, nii tavaline krõbedakooreline valge sai ja sama retsepti järgi tehtud kuklid, sepik kui ka brioche õnnestuvad selles Emile Henry küpsetusnõus suurepäraselt. Tema fenomen seisneb selles, et kuplikujuline keraamiline kaas ei lase saia küpsemisel aurustuvat niiskust mööda ahju laiali hajuda. Aur langeb saiale tagasi ja tänu sellele ei kuiva saiad ära, jäävad seest kohevad ja pehmed. Aga koorik, see on krõbe ja selline… täitsa õige kohe!
Välja näeb küpsetusnõu täpselt nii ilus nagu Emile Henry asjad ikka ja ega ma küpsetamisvabal ajal teda kappi ära küll ei raatsi peita. Ilutseb köögis, leiab kasutust leiva-saia kastina ja kogu aeg silme all olles tuletab meelde, kui hea ikka on juba ainuüksi koduse saia lõhn!

mariliis-10

Kodune sai. Nii lihtne, nii hea.
500 g nisujahu
2 tl soola
2 tl suhkrut
15 g presspärmi
300 ml käesooja (umbes 36 kraadi) vett
1 sl õli
piima määrimiseks
1. Sega suures kausis omavahel jahu, sool ja suhkur. Lahusta pärm väheses vees, mis võta retseptis ettenähtud 300 ml hulgast.
2. Vala kuivainete hulka vesi, lahustatud pärm ja õli.
3. Sõtku tainast käsitsi 10 minutit või umbes 3 minutit mikseri tainakonksuga, kuni on moodustunud ühtlane elastne pall.
4. Kata tainakauss rätikuga ja lase sel soojas tuuletõmbuseta kohas. Kasutan kergitamiseks kas 35-kraadist ahju või vannitoa soojendusega põrandat.

mariliis-8

5. Sõtku kerkinud tainast õrnalt suuremad õhumullid välja.
6. Raputa saiaküpsetusnõu alusele veidi jahu. Tõsta tainapall aluse keskele.
7. Lõika tainasse terava noaga, sujuva ja kiire liigutusega, et tainast mitte venitada, paar paralleelset sälku või rist. Saiaküpsetusnõuga on kaasas mugav pagari tööriist, millega on ideaalne tainasse lõikeid teha.
8. Tõsta kaas peale ja lase saial veel toatemperatuuril 1,5 tundi kerkida.
9. Määri sai pealt piimaga ja puista üle vähekese nisujahuga. Aseta kaas peale tagasi.
10. Tõsta vorm külma ahju restile. Keera temperatuur 240 kraadi peale ja küpseta saia 1 tund.
11. Võta vorm ahjust, eemalda kaas ja lase saial alusel jahtuda ja taheneda nii palju, et teda on võimalik lõigata.
Killukese või ja paari soolahelbega – juuubeee hea!

mariliis1

Täpselt sama retsepti järgi teen ka kukleid. Jagan peale esimest kergitamist saia 14-ks pallikeseks, need tõstan väikeste vahedega, et kerkimise jaoks ka ruumi oleks, jahuga ülepuistatud alusele. Lasen kaane all tund-poolteist kerkida. Siis pintseldan piimaga, puistan peale seesami- ja/või mooniseemneid. Kui suured saiad tõsetakse selle vormiga külma ahju, siis kuklid lähevad 200 kraadisesse kuumusesse ja küpsevad kohevaks 15 minutiga.

kuklid

Aeglaselt kergitatud sepik
Aeglaselt kergitamisel läheb vaja vähem pärmi ja valmis sepiku juures pole pärmimaitset kohe üldse tunda. Sellele aitab kaasa ka äädikas, mis neutraliseerib pärmi maitset (aga mitte pärmi kergitavat mõju). Õli ega mingit muud rasvainet sellele sepikule lisama ei pea.
See on ehtne nädalavahetuse küpsetis – segad reede õhtul taina valmis, jätad kerkima ja laupäeva hilishommikul saad värske sepikuga võileiba süüa.
mariliis-3
500 g täisteranisu- ehk grahamjahu
1 tl kuivpärmi
2 tl soola
1 tl suhkrut
1 sl valge veini või õunaäädikat
400 ml vett
1. Sega kuivained.
2. Lisa vesi ja äädikas. Sega läbi, sõtku tainas. Seda tainast ei pea väga pikka aega sõtkuma, minut-paar ja aitab küll.
3. Kata tainakauss toidukilega ja jäta 12 tunniks toatemperatuurile seisma. Vahepeal näiteks…maga:)
4. Puista lauale jahu ja kummuta kerkinud tainas jahusele lauale.
5. Sõtku tainas kergelt läbi ja vormi ovaalseks palliks.
6. Puista saiaküpsetusvormi põhjale jahu. Tõsta tainapall alusele. Kata kaanega ja lase veel 2 tundi toatemperatuuril kerkida.
7. Tõsta kaas pealt ja lõika terava noaga sepiku peale vagu (alumise pildi peal on näha see vormiga kaasa tulev pagari abivahend, millega on hea tainas selliseid vagusid lõigata). Puista peale veidi jahu.
8. Tõsta kaas peale tagasi ja pane vorm külm ahju restile.
9. Keera ahi 240 kraadi peal sooja ja küpseta sepikut 1,5 tundi.
10 Tõsta vorm ahjust. Eemalda kaas ja lase sepikul enne lahtilõikamist alusel veidi jahtuda.

mariliis

mariliis-4

Brioche
Rohkelt võid, palju mune – rikkalik ja sõna otseses mõttes suussulav (ma muidu ei kasuta seda üleekspluateeritud sõnakõlksu toidust kirjutades, aga siin on ta tõesti kohane) sai on hullult hea. Selge see, et väga sageli pole hea sellist “pommi” süüa, aga ma ei leia küll ühtegi mõistlikku põhjust, et keelata endale selle headusega maiustamist. Mõnikord. Brioche’i võib küpsetada erineva kujuga, selles vormis on hea teha teda palmikuna.
mariliis-12500 g nisujahu
11g (1 pakk) kuivpärmi
50 g suhkrut
300 ml vedelikku: 4 muna ja ülejäänud kogusest piim (mõõda nii, et pane mõõteskaalaga anumasse kõigepealt munad ja siis nii palju piima, et oleks kokku 300 ml)
200 g toasooja võid
2 tl soola
1 muna määrimiseks
1. Tõsta kõik ained, välja arvatud määrimiseks mõeldud muna, kaussi ja sõtku ühtlaseks elastseks tainaks. Mikseris tainakonksudega toimetades kulub selleks 3 minutit segamist, käsitsi 5-7 minutit.
2. Kata kauss puuvillase rätikuga ja lase tainal toatemperatuuril 1 tund kerkida.
3. Tunni möödudes sõtku tainas läbi.
tainas
Brioche’ i taina tegemises pole midagi keerulist: kõik hea-parem mikserisse, veidi aega segamist ja valmis.
4. Jaga tainas kolmeks võrdseks osaks.
5. Vormi iga osa vorstikeseks.
6. Punu palmik. Katsu seda teha mitte liiga tihedasti tainaribasid kokku põimides, kerkimiseks peab ka ruumi jääma. Põimi otsad kokku, nii et saad ringikujulise palmiku.
7. Tõsta see ettevaatlikult jahuga ülepuistatud saiaküpsetusvormi alusele. Jälgi, et suurus oleks selline, et sai kerkides ei lähe vastu kaane äärt – see segab küpsemist.
mariliis-9
8. Kata alus kaanega ja lase toatemperatuuril veel 1 tund kerkida.
9. Pintselda pealt ja külgedelt lahtiklopitud munaga.
10. Tõsta kaas peale, pista vorm ahju restile. Keera ahi 240 kraadi peale. Küpseta 50 minutit.
11. Tõsta vorm ahjust, eemalda kate. Lase saial veidi jahtuda. Söö soojalt. Moosi või marmelaadiga üü-li-hea!

mariliis-2

mariliis-11

Kui tekkis soov endalegi see saiaküpsetusvorm ehk “ahi ahjus” soetada, siis seda saab mugavalt teha Home Decori veebipoes. Nõu on saadaval nii punase kui mustana. Tänu jätkuvalt toredale koostööle Home Decoriga  on mul hea meel pakkuda võimalust hankida see köögiabiline 15%-lise soodustusega (mis arvestades tema üsnagi krõbedat hinda on ju täitsa arvestatav kokkuhoid). Soodustuse saamiseks tuleb veebipoe ostukorvist väljudes ja ostu vormistades sisestada voucheri kood “siitnurgast”.