Rebitav ahjusai ürdivõi- ja juustutäidisega

Mõned ideed on sümpaatselt lihtsad ja alati toimivad. Rebitav ahjusai ürdivõi ja juustuga on üks neist, mis tasub ette võtta siis, kui tahta kindla peale välja minna. Valmistamisega saab hakkama ka iga laps, manti soovib saada aga iga suur ja väike. Sest see on lihtsalt NIII HEA! Meil tuleb selline sai sageli valmistamisele suvekodus, kus pole mahti keerukamate küpsetistega jännata. Natuke nokitsemist, sai ahju ja mõnus sai ongi mõne aja pärast valmis.

Selliseks ahjusaiaks sobivad kõige paremini suurte poodide pagarilettides müüdavad kohevad pärmisaiad või -sepikud. Minu isikikul hinnangul jääb sepikulaadne isegi mõnusam. Hea oleks, kui sai oleks võimalikult suur, siis saab seda ikka mõnuga täita. Sai peaks olema kindlasti viilutamata, seega on tavasaia lettidelt päris keeruline sobivat saialist leida ja no see meie klassikaline valge
Perenaise saia tüüpi sai…. ei jää ikka päris see. Ehk siis saia kriteeriumiks võiks olla pealt krõbe, seest kohev ja viilutamata. Midagi peaks ikka leidma.

Edasine on juba lihtne. Tuleks purustada paar-kolm-neli küüslauguküünt, lisada ohtralt hakitud peterselli või muid meelepäraseid ürte. Ürdid ja küüslauk segada sulavõi ja sidrunimahlaga, natuke võiks sinna sisse tõmmata ka sidrunikooreribasid.
Kogused võiksid olla järgmised:
1 suurem ümmargune ahjusai
2-4 küüslaugküünt, purustatuna
100 g nt Saaremaa soolahelvestega võid, sulatatuna
poole sidruni mahl ja riivitud koor
200 g Saaremaa Kadakajuustu, kas viiludena või riivituna
Kui kasutad magedat võid, lisa ka veidi soola ürdivõi sisse
värskelt jahvatatud muta pipart
Sega kokku hakitud petersell, küüslauk, sidrunimahl ja -koor ja sulavõi. Maitsesta musta pipraga. Lõika saiale ristipidi lõiked sisse nii, et alt jääb sentimeetri-paari ulatuses sai lahti lõikamata. Määri saia sisse lõigatud süvenditesse või-ürdisegu. Samadesse vahedesse säti juustuviilud, võimalusel nii ühte- kui teistpidi.

Ahjuvalmis sai peaks välja nägema selline

NB! Kata sai esmalt fooliumiga ja küpseta 180-200 kraadi juures ca 15 minutit. Eemalda foolium ning küpseta veel ca 5 minutit või senikaua, kuni saiale on tekkinud ilus kuldne krõbe koorik.
Tõsta ahjust välja ja soovi korral raputa veel täiendavalt ürte. Serveeri kohe. Sobib hästi nii iseseisvaks eineks kui ka näiteks suurema toidukorra alustuseks või grillimise juurde lisandiks.

Postitus sündis koostöös Saaremaa Piimatööstusega.