Aasiapärased vutid

Mul on juba kaks kuud mingi seletamatu Aasia toitude isu. Mind isutab praegu Aasia köögist kõik – alates maitseküllastest ja vürtsikatest toitudest kuni sushini välja. Olen Aasia kööki pidanud alati keerulisemaiks, st raskemini järgi tehtavaks – sealsed autentsed toorained ja kastmeid pole siin sageli saada (või on müügil kehvemad analoogid) ja isegi kui tundub, et kõik toorained mõneks toiduks on olemas, ei tule lõpptulemus ikka nagu soovitud. Kasvõi Aasia köögi üks enimlevinuid toite – magushapu kaste – ma olen seda aastaid püüdnud teha erinevate retseptide järgi, aga see ei tule kunagi nii hea, nagu nt Tais olen saanud.

Hoopis positiivsemaid arenguid on aga sushi teemal. Veel mõned aastad tagasi ei söönud ma sushit üldse; lihtsalt ei maitsenud. Ma suutsin käia kaks korda Jaapanis söömata seal sushit (tagantjärgi on kahju mõelda sellele). Kokakoolis käies läbisin ka Jaapani köögi teemalise praktilise koolituse, kus üks Eestis elav Jaapani vanahärra õpetas sushi valmistamise põhitõdesid. Ka sel ajal ma veel sushit ei söönud – maitsesin küll, aga no ei meeldinud. Kummalisel kombel tekkis mul sushi isu eelmise aasta lõpupoole. See lihtsalt tuli vaikselt minuni, kuigi ma vahepeal sushit ei söönud. Vana-aasta õhtul mõtlesin, et nüüd on käes aeg esimest korda kodus ise sushit teha. Tõime turult lõhe ja tuunikala, kurki, avokaadot ja paprikat, ostsime ka nori lehed, sojakastme, wasabi ja ingveri, kuid riis oli asi, millega ma ei julgenud esimesel korral jännata. Mäletasin kokakoolist, et sushiriisi ei tasu üldse ilma spetsiaalse riisikeetjata teha, kuna ei tule õige. Ostsin valmiskeedetud sushiriisi Sushihousest. Kuigi ma pidasin sushit millekski väga keeruliseks ja ise mitte järgitehtavaks, sain kohe esimesel korral kinnitust, et see on väga lihtne. Vaimustununa sushist, tegime me seda terve jaanuarikuu mitu korda nädalas. Olude sunnil hakkasin ka ise riisi keetma ning vahel tuli välja väga hästi, teinekord pisut kehvemini. Igal juhul olen mina nüüd suur sushi-sõber ja rullin sushit julgelt ka ise.
Õnnestumisi Aasia köögist on veelgi. Tahaksin jagada Hoisin kastmes vuttide retsepti, mida olen nüüdseks juba korduvalt teinud ja retsepti enda järgi kohandanud.
Vaja läheb:
  • 6 vutti (ca 1 kg) (Rimi taluosakonnas müüakse Järveotsa põldvutte)
  • meresoola
  • 6 küüslauguküünt
  • 6 sl Hoisin kaste kastet
  • 3 sl vedelat mett või Dansukkeri suhkruroosiirupit
  • 4 sl seesamiõli
  • 1 tšillikaun
  • 1 sl seesamiseemneid
Hõõru vutid soolaga kokku; tee seda kohe ahjuvormis, milles plaanid hiljem vutte küpsetada. Sega kokku Hoisin kaste, mesi/suhkruroosiirup, seesamiõli. Kalla kaste vuttidele ja sega linnud korralikult kastmega kokku. Haki tšilli peenelt ning puista ühtlaselt vuttidele, samuti lisa seesamiseemned. Lase vähemalt mõned tunnid (kuni üleöö) maitsetel imenduda. Küpseta esmalt ca 30 min 180- kraadises ahjus, seejärel veel ca 45 minutit 160 kraadiga. 15 minutit enne vuttide valmimist võib lisada samasse ahjuvormi paprikaviilud. Serveeri salatipadjal, millele tõsta vutid, küpsetatud paprikad ja nirista ahjuvormist kastet. Ära häbene sõrmedega söömist, nii on kõige mõnusam ja maitsvam :)
Kuna vutte pole igal pool saada, julgen arvata, et sama kastet võib alternatiivina proovida ka nt kanakoibadele või -tiibadele. Kui keegi ära proovib, võib kommentaarides tagasisidet jagada.