Banoffee

banoffee

Krõbe küpsisepõhi, iiriskommine keedetud kondenspiim, banaanid, vahukoor ja šokolaad. No see lihtsalt peab hea olema ju! Ja on ka, ausõna.
Muidugi postitan ma selle koogiretsepti homset naistepäeva silmas pidades.  Riiklikult tähistati naistepäeva viimati 1990 aastal ja nüüdseks on muidugi ta tähendus suhteliselt segaseks ja olulisus marginaalseks muutunud. Lapsepõlvest aga mäletan seda kui üht aasta tähtsamat tähtpäeva! Suhtuda võib igatpidi ja aga kui muud mitte, siis hea põhjuse koogi tegemiseks annab naistepäev iga kell.
Pealegi, on praegu käimas Briti saatkonna poolt organiseeritud  Briti Toidupäevad Tallinnas, mille raames tutvustatakse briti toiduaineid ning maitseid. Ja Banoffe on täitsa Inglise kook! Mitte küll vana ja traditsiooniline toit nagu näiteks Yorkshire Pudding või Shepherd’s pie, vaid alles 1970-ndatel levima hakanud. Ja kiirelt populaarseks saanud, arusaadavatel põhjustel:)
Blogis on juba varasemast olemas Banoffee juustukook, juustukookide austajatel soovitan kindlasti seda ka küpsetada, karamelline tulemus on superhea. Tollesama juustukoogi juures on veidi juttu ka sellest, miks koogi nimi on just selline nagu ta on – Banoffee (ehk siis banana+toffee). Seesama siinne klassikalise Banoffe retsept on varem ilmunud Pereköögis, märtsis 2013.

Banoffee valmistamine on nii lihtne, et lausa naljakas. Arvestada tuleks, et põhi kipub pudisema. Seda aitab vältida eelnev läbiküpsetamine. Samas saab koogi teha ka täiesti ahjuvabalt, sel juhul hoia vormi surutud küpsisepõhja pool tundi enne täidise lisamist külmkapis. Ja ära heida meelt, kui lahtilõigates koogitükid pudisevad või lagunevad veidi, see käib asja juurde.
Keedetud kondenspiim ehk dulce de leche on poodides täitsa saadaval, tavalise kondenspiima kõrval müügil.

  • 250 g Digestive küpsiseid
  • 100 g võid
  • 380 g keedetud magusat kondenspiima
  • 3 banaani
  • 200 ml 35%list koort
  • 30 g šokolaadi

Vooderda 23-24 cm lahtikäiv koogivormi põhi  küpsetuspaberiga, määri servad võiga. Sulata või. Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vajuta küpsisepuru tihedasti vormi põhja ja paari sentimeetri kõrguses külgedele. Küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit. Jahuta täielikult. Määri põhjale ettevaatlikult keedetud kondenspiim. Viiluta banaanid ja lao kondenspiimale. Vahusta koor, kata kook vahukoorega. Kõige peale riivi või tõmba laastudeks šokolaad.

Kooki võib (aga ei pea) enne söömist hoida tunnike külmkapis, siis kondenspiim muutub tahedamaks. Serveerimiseks eemalda ettevaatlikult lahtikäiv vorm, võid õhukese noaga õrnalt koogi servadest kaasa aidata. Lõika kook tükkideks või sööge sealtsamalt aluselt kõik oma lusikatega. Nauding on garanteeritud igaljuhul! Vähetähtis pole ka asjaolu, et Banoffe on alati hitt ka laste hulgas.