Ciabatta


Kui juba leib sai ette võetud siis tekib selline kõikvõimas tunne teha kõiki muid maailma leivalisi ka :). Ciabatta on tore asi, mida poodides müüakse ulmelise kilohinnaga (arvestades, et sinna sisse midagi eriti ei lähe). Kuna minu Vehemeremaade kokaraamat ütleb, et õige ciabatta peaks ikka pikemalt töödeldud saama siis otsisin ka veel oma meelisblogidest kõige sarnasema retsepti ja kopisin sujuvalt ka enda omasse:

Eeltainas:
* u 25 g pärmi – pool sellest eeltainasse ja pool hiljem päristainasse.
* 3 dl vett
* 3 dl nisujahu

Sega kõik ained kausis, kata kauss kaane või toidukilega. Hoia üleöö toatemperatuuril.

Päristainas:
6 dl eeltainast
3 dl vett
ülejäänud pärm
3 dl durumjahu (minul seda polnud ja tegin nagu originaalblogija- kokku: 5dl nisujahu ja 1dl rukkijahu)
3 dl nisujahu
1 tl suhkrut
1 tl soola

Sega kausis omavahel eeltainas ja pärmivesi ja siis omavahel kõik ained, välja arvatud sool. Sõtku tainast 15 minutit. Lisa sool ja sõtku veel 10 minutit nii, et tainas lööb kausi äärte küljest lahti.

Mina natuke sõtkusin kuid siis jõudsin järeldusele, et taigen on nii vedel, et saab miksri ja taignapulkadega tõhusamalt.
Lisasin veel päikesekuvatet tomateid.

Määri vähemalt 10 cm-kõrguste servadega ahjuvorm oliivõliga. Vala tainas õrnalt vormi. Määri pealt vähese õliga. Kata rätikuga ja lase tund aega kerkida.
Järgnev toimetamine peab toimuma õrnalt ja ettevaatlikult tainast käsitledes, mitte teda muljudes ega õhku välja sõtkudes.

Tee laud jahuseks ja kummuta kerkinud tainas vormist lauale. Vormi jahuste kätega kaks piklikku pätsi. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Pane ahju põhja nõu veega, kuumuta ahi 220-kraadiseks. Tõsta ciabattad ahju ja küpseta 20 minutit. Ava ahjuuks, tõsta veenõu välja, samas väljub ka aurupahvakuna niiskus. Küpseta ciabattasid veel 15 minutit, kuni nad on kuldpruunid ja krõbeda koorikuga.

Ja…
Üüüüüüüüberhääää sai! Pealt mõnusalt krõbe ja seest imepehme.
(Võibolla oli taigen natuke ikka liiga vedel ja vajus liiga laiali – eks peab proovima… Samas koorikut on laiemal ciabattal siis rohkem ja see on ju ainult hea!)