Gluteenivaba kräsupea
Nii tore, et käes on jälle september, aga endal ei tulegi kooli minna, vaid saab niisama oma elu edasi elada – kokata, kirjutada, pildistada ja – mis peamine – ohtralt süüa! :) Eelmisel sügisel alustasin küll hispaania keele õpinguid, mida plaanin esimesel võimalusel jätkata, aga kui vaatasin 1. septembril kõiki neid lillepilte, siis oli küll hea meel, et sain oma suure roosikimbu endale hoida ega pidanud seda kellelegi ära kinkima :D
Kräsupea on selline kook, mis minu arvates sobib kooli alguse tähistamiseks ideaalselt, sest seda on lihtne teha (koolilapski saab sellega hakkama), koostisosad on alati kodus olemas (ja ühed neist vähestest asjadest, mis isegi nõuka-ajal ilusti poes saadaval olid) ja aega ei kulu eriti palju. Päris nii muidugi ei ole, et võtad koogi ahjust ja hakkad sööma, aga mingit erilist mässamist, peale ühe biskviidi tükeldamise ja hapukoorega segamise ning glasuuri valmistamise, rohkem ei ole. Ja ütlen ausalt, kõigi nende aastate (vist juba võib isegi öelda, et aastakümnete:D) jooksul, mil olen Kräsupead küpsetanud, pole mina veel näinud ühtegi inimest, kes seda mahlast ja mõnusat kooki ei sööks! :)
Vana hea Kräsupea retsept on mul blogis juba aastast 2011 ja ega ma oma lapsepõlvest pärinevas hästi töötavas retseptis hakanud seegi kord midagi olulist muutma:) Need paar korda, kui Kräsupead augustis valmistasin, tegin lihtsalt nisujahuta koogi, et kõik saaksid seda nautida. Gluteenivaba koogi jaoks kasuta riisi- ja maisijahu (kumbagi 110 g) ja lisa küpsetuspulbrit 2 väikese kuhjaga tl, mitte triiki täis.
Biskviidid:
2 muna
220 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
200 g hapukoort
220 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl naturaalset kakaopulbrit