Hummus

Hummus

Hummus on üks äraütlemata mõnus määre, mille võib tegelikult taimseks pasteediks nimetada kuigi see väljend ei ole just liiga kaunis. Saanud on seda kindlasti paljud aga usun, et paljud ei tea, et seda on ise väga lihtne ka kodus valmistada, vajad vaid paari koostisosa ja saumiksrit.
Päris on hummus Lähis-Idast ja on pika-pika ajalooga roog. Süüa saab seda igas asendis – dipikastmena, wrapi vahele määrituna, krõbedale saiale uhatuna. Vedelamal kujul sobib ka salatikastmeks. Klassikalist versiooni on võimalik väga lihtsalt tuunida, lisa sinna kas tšillikastet, toorjuustu, hakitud oliive, röstitud paprikaid, mida vaid.
Serveerida meeldib mulle seda tavaliselt ülepuistatuna seesamiseemnetega ja sortsu kvaliteetse oliiviõliga.

1 purk kikerherneid (240 g kurnatud kikerherneid)
2-3 spl sidrunimahla
1 tl soola
1 spl tahinit ehk seesamiseemnepastat
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 küüslauguküüs

Kurna kikerhernestelt vedelik ja hoia see alles. Lisa kaussi kõik ülejäänud koostisosad ja surista saumiksriga ühtlaseks. Lisa niipalju kikerhernestelt kurnatud vedelikku, et mass oleks parajalt kreemine. Maiste ja lisa vajadusel sidrunimahla või soola.