Ideaalne omlett

Omlett on üks toitudest, mida justkui kõik oskavad teha. Nagu ka pannkoogid. Aga ometi kui erinevad saavad omletid ja pannkoogid olla! Ma ei hakka lahterdama, millised on head ja millised mitte – inimeste maitsed on ju erinevad ja nii teebki igaüks nii suuri/väikseid, pakse/õhukesi või pehmeid/krõbedaid pannkooke või omlette kui heaks arvab. Erinevad tulemused ei tule pelgalt tooraine vahekorrast, vaid ka tehnikast.

Aga – nagu ühe ammuse pannkoogipostituse sabas olevaid kommentaare lugedes on selgunud, siis inimesed võivad teha pannkooke puhtalt harjumusest mingi kindla retsept järgi, mis ei pruugigi olla üldse nende endi jaoks ideaalne. Mõtlesin, et äkki on sama ka omletiga. Või äkki hakkab keegi omletti sööma, kes seda varem pole söönud. Umbes 10 aastat tagasi ei suutnud ma ise ka veel muna süüa (va koogi sees), aga nüüd olen leidnud viisi, kuidas ma naudin muna. Lahendus peitub tehnikas. Just tehnikale keskendudes tahakski täna omletist kirjutada.

Meie pere nädalavahetuse hommikud mööduvad viimasel ajal koos omlette tehes ning katsetades, kuidas tuleb välja parim võimalik tulemus. Vähemalt enda jaoks oleme leidnud ideaalse omleti. Meie lemmikuks on kujunenud imeõhukesed omletid šampinjoni, tomati, sibula ja juustuga. See omlett on nii õhuke, et 20 cm-se läbimõõduga pannkoogipannil küpsetades saab ühest munast kaks omletti.

Omleti koostis (1-le inimesele 2 õhukest omletti):
1 vabaltpeetava kana muna
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
õli praadimiseks
4 (pruuni) šampinjoni
2 kirsstomatit
juustu
pool väiksemat mugulsibulat
paar vart rohelist sibulat

Kui ma kunagi tegin omletti nii, et kloppisin munad lahti ning lisasin munale ülejäänud koostisosad ja küpsetasin kõike korraga, siis nüüd läheb muna pannile alles hiljem ja ka kogus on väiksem.

Ideaalse omleti tehnika: Klopi munad lahti, lisa sool ja pipar. Viiluta šampinjonid õhukeselt (šampinjoni asemel võib lisada loomulikult ka peekonit või sinki), tükelda ka tomat ja mugulsibul ning riivi juust.

Kuumuta (õhuke pannkoogi)pann kuumusele 8/9-st, nirista pannile õli ja prae esmalt šampinjone paarkümmend sekundit, seejärel lisa hakitud mugulsibul ja tomat (koos vedelikuga, mis tuleb tomati seest). Sega max 10 sekundit ja kalla peale imeõhuke kiht lahtiklopitud muna. Puista muna peale kohe ka riivitud juustu. Juust riivi peene riiviga ja lisa seda vaid natuke, sest suurem kogus ja jämedalt riivitud juust ei jõua omleti küpsemise ajal sulada. Kui juust lisatud, lõika omleti peale kohe ka rohelist sibulat. Kõike tuleb kiiresti teha, sest õhuke omlett küpseb hetkega. Ühe omleti valmimine võtab aega alla minuti (omletti ümber keerata ei ole vaja). Nüüd ruttu omlett pannilt taldrikusse ja kuumalt nautima.