Kihiline pohlakook

 
                                         Pildil olev kook on tehtud olude sunnil veidi teiste kogustega.

Põhi:

  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1,25 dl jahu
Pohlakiht:
  • 5 lehte želatiini
  • 2 dl purustatud pohli
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 250 g kohupiima
  • 3 sl pohlasiirupit
  • 2 dl 35 % rõõska koort
Vaniljekiht:
3 lehte želatiini
2 dl vahustatavat vaniljekastet
Pealmine kiht:
1,5 dl pohlasiirupit
2 lehte želatiini
Valmista esmalt põhi. Selleks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Sega õrnalt hulka jahu. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud kõrgema äärega koogivormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 15-20 minutit. Lase valmis koogipõhjal täielikult jahtuda ja tõsta siis vormi tagasi.
Pohlakihi valmistamiseks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Purusta saumikseriga pohlad ja sega suhkru ja vanillisuhkruga, sega juurde ka kohupiim.
Kuumuta pohlasiirupit ja lisa lisa liigsest veest tühjaks pigustatud želatiinilehed ja sega kuni želatiin on sulanud. Veidi jahtunud želatiini-siirupisegu vala peene joana pohla-kohupiima hulka. Sega hästi läbi. Viimasena lisa vahustatud rõõsk koor. Kata valmis massiga koogipõhi ja tõsta külma tarretuma.
Vaniljekihi jaoks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Vahusta vaniljekaste tugevaks vahuks. Kuumuta mõned sl vett ja lahusta selles želatiinilehed. Veidi jahtunud želatiin sega peene joana vaniljevahu hulka. Tõsta vaniljemass ettevaatlikult pohlakihi peale, tasanda ja tõsta külma tarretuma.
Pealmise kihi jaoks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette. Kuumuta pohlasiirupit ja lahusta selles želatiinilehed. Lase segul jahtuda leigeks. Siis vala etetvaatlikult vaniljekihi peale. Tõsta külma tarretuma.
Lase koogil seista kylmas vähemalt 4 tundi, veel parem kui üle öö.
Allikas: ajakiri “Maku”