Kodused vastlakuklid
Niisiis, küpsetan ma igal aastal vastlakukleid ise. Isetehtud vastlakuklitele vastast ei leia – selles on ju kuhjaga armastust, mida ostetud kuklitest nii naljalt ei leia. Siin blogis on tegelikult mitmeid erinevaid vastlakuklite retsepte, kuid sel aastal otsustasin need valmistada oma lemmikumast ja alati õnnestuvast pärmitainaretseptist. Ja mis on tulemus? Tulemuseks on õhuline, kuid siiski mõnus tummine kuklike, mis mind koheselt, justkui sõrmenipsuga võlus.
Mitmele: 7 maitsvat ja suurt vastlakuklit
Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
0,5 tl soola
500 g jahu
100 g võid
1 muna (kuklite määrimiseks)
Täidis:
3 dl rõõska koort (35%)
2-3 sl suhkrut
100 g vaniljepudingut
100 g kohupiima vaniljega
kirsimoosi või mõnda muud meelepärast moosi
tuhksuhkrut (serveerimiseks)
Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit.
Seejärel jaga tainas 7ks (iga tainapall peaks kaaluma ca 130g). Sõtku igat tainapalli veel eraldi korralikult ning rulli käte vahel pallid ilusti sileda ja läikiva pinnaga kukliteks. Lase pallidel ca 10 minutit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kerkida. Seejärel määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit.
Vahusta koor pehmeks vahuks, lisa suhkur ning vahusta kuni tugevate tippudega vahuks (jälgi, et vahukoort üle ei vahusta!). Sega puding ja kohupiim omavahel. Lõika jahtunud kuklitel „müts” pealt maha ja uurista pisut kuklisisu välja. Seejärel pane igasse kuklisse 1 sl moosi, seejärel jaota kuklitesse kohupiimasegu ning kata pealt vahukoorega. Aseta kuklitele peale eelnevalt äralõigatud müts ning raputa kuklid üle tuhksuhkruga.