Kohevad pontšikud bataadi ja riisijahuga

Katsetasin mina ükspäev teistmoodi pontšikute teemal. Internetiavarustest oli silma jäänud idee pontšikuid bataadiga ning riisijahuga teha. Tulemus ju tükk maad tervislikum, kui valge jahuga valmistud variandil. Lisaks annab bataat ka tublisti magusat maitset juurde, mistõttu saab oluliselt väiksema suhkrukogusega hakkama. Esimene katsetus, mis oli tehtud internetist leitud retsepti järgi oli maitselt täitsa ok, küll olid pontšikud ise üsna tihked ja tuimad. Ei jäänud muud üle, kui kraamisin välja oma tädi retseptivaramust pärit ajaproovile vastu pannud kohupiimapontšikute retsepti ja asusin seda töötlema. Ja siinkohal kummardus kõikidele vana kooli retseptidele, sest tulemus oli lihtsalt suurepärane! Pildistamise ajal pidin laste näppusid jõuga eemal hoidma, et pildistatavat kraami kohe nahka ei pistetaks. Lisaks muule annab bataat pontšikutele veel vastupandamatule kuldkollase värvi.Teeme kindlasti ka edaspidi!

300 g bataati
6-7 kuhjaga supilusikatäit riisijahu (kasutasin Veski Mati riisijahu)
2 suuremat muna
2 sl pruuni suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
soovi korral sidrunimahla või riivitud sidrunikoort
näpuotsaga soola
Neutraalse maitsega õli friteerimiseks
Tuhksuhkrut
Toormoosi serveerimiseks (nt maasika- või vaarika toormoos)

Keeda bataat pehmeks, kurna ja püreesta. Mõõda välja paras kogus.
Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga. Lisa munavahule juurde bataadipüree, sidrunimahl ja sidrunikoor, sega ning lisa siis jahu. Tainas peab olema piisavalt paks (selline, et ei vaju kausis laiali). Vajadusel lisa jahu.
Kuumuta kastrulis õli. Õli peab olema nii kuum, et sinna sisse asetatud tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Pliit peaks olema ca 3/4 kuumusel. Liiga väiksel kuumusel vettivad pontšikud õlist läbi. Vormi kahe teelusika abil võimalikult ühtlased ja tilkadeta pallid ning küpseta kuuma õli sees mõlemalt poolt. Tõsta vahukulbiga majapidamispaberile nõrguma. Puista peale tuhksuhkrut ning serveerides paku juurde hapukat moosi.

Retsept ilmus 2015.aasta juunikuises ajakirjas Oma Maitse