Kohevad pretzelid. Enne keeda, siis küpseta

Pretzel on Saksa päritolu kringliks keeratudküpsetis, mis on väga sageli kohalikel laatadel ja rahvapidustustel müüdav kaup. Pretzelvõib olla nii krõbedast küpsisetainast ja soolahelvestega väike või suur küpsis,kuid samamoodi keeratakse kringliks ka pärmitainas ja tulemuseks on kohev sai.

Hästi põnev on pretzelite valmistamise moodus – pärmitainastvormitud kringlid keedetakse esmalt soodaga vees ja alles siis antakse ahjus küpsetistelekuldkollased põsed ja krõbe koorik. Tulemuseks on mõnus kohev sai, millele saabviimase lihvi anda kreemise brie-juustu,singi ja rohelise salatilehega.
Vaja läheb:
350 ml sooja vett
1 spl suhkrut
1,5 tl soola
1 pk kuivpärmi või vastav kogus presspärmi
600-650 gr jahu
60 gr võid
õli
1 munakollane vähese veega lahtiklopituna pretzelitemäärimiseks
Vett pretzelite keetmiseks
1 dl söögisoodat
Soolahelbeid
Sega soe vesi, suhkur, sool, jahuga segatud kuivpärm. Segakuni hakkab formeeruma ühtlane tainas ning lisa siis osade kaupa pehme või.Sõtku kuni tainas muutub läikivaks ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Tõsta tainas kausist välja ning määri õliga kas sama kaussvõi tõsta tainas teise, õliga määritud kaussi. Kata tainakauss kas kile võiköögirätiga ning jäta kerkima umbes 1 tunniks, kuni tainamass onkahekordistunud.
Lõika tainas 8-ks võrdseks osaks ning rulli veidi õlisellaual igast tükist ca 30 cm pikkune „vorstike“. Keera see kringliks ningkinnita korralikult taina otsad (need võid üksteise ümber põimida), et needküpsedes lahti ei lööks.
Aja laiapõhjalises potis või kõrgete äärtega pannil keema ca 2-2,5 l vett.Puista sinna sisse sooda ning keeda pretzeleid ükshaaval ca 20-30 sekundit.Aseta veest läbi käinud pretzelid küpsetuspaberiga kaetud ja õliga määritud ahjuplaadile,määri pealt munakollasega ning puista peale soolahelbeid.
Küpseta ahjus 200-220 kraadi juures kuni pretzelid onkuldselt pruunid ca 12-14 minutit. 
Jahtunud pretzelid lõika keskelt horisontaalselt pooleks,määri saia pind kas võiga või majoneesiga, aseta saiale roheline salatileht,sinna peale singiviilud, laota singile ohtralt brie-juustu viile ning kõige peale aseta kas tomat, kurk või muumeelepärane köögivili.
Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta novembrinumbris