Kokaraamat…Kokaraamat? Kokaraamat! Siin ta lõpuks on: "MAITSEV". Raamatuloos!

MAITSEV. Mari-Liis Ilover

“Olen alati tahtnud kirjutada raamatut. Et esimeseks saab kokaraamat, poleks osanud naiivseid luuleridasid riimidesse sättiv heledate patsidega tirts ega tirtsust sirgunud maailmavalulisi tekstijuppe sahtlisse kribav köögikauge hilisteismeline ette näha ka oma kõige fantaasiarikkamates mõttelendudes. Aga siin see on!”(Jupike “Maitsva” eessõnast”).

Jah, siin ta siis nüüd on. Minu esimene kokaraamat. Kõvad kaaned, 288 lehekülge, 122 retsepti. Suur, mahukas ja raske.
Üsna mitu korda on mult küsitud, et kui kaua ma seda raamatut tegin. Sellele ei saa ühest vastust anda. Kirjastuse poolt tuli ettepanek blogi parimad retseptid kaante vahele panna selle aasta veebruaris. Nii et viimased 10 kuud (eriti intensiivselt suvel, sest käsikiri tuli ära anda septembris) olengi valinud, läbi kokanud, söönud, pildistanud ja viimistlenud toite, mida “Maitsev” sisaldab.

Teisalt, nagu raamatu alapealkiri ütleb, on tegu toidublogi “Siit nurgast ja sealt nurgast” parimate paladega. Blogi esimene postitus (hapuoblikasupp, mille retsept veidi kohendatult ja loomulikult ümberpildistatult raamatus olemas on) sai tehtud 4 ja pool aastat tagasi. Seega võib täiesti vabalt öelda, et olen seda raamatut enese teadmata kirjutanud 4 ja pool aastat!

sisu1Blogis on praeguseks pea 600 retsepti. Üks raskemaid etappe oligi raamatusse valiku tegemine- mida võtta, mida jätta? Ja siinkohal võivad nüüd küll kõik need, kes on käinud siin lugemas ja kommenteerimas tunda ennast täieõigusliku osalisena raamatu koostamise juures. Sest justnimelt need retseptid, mida statistika järgi on kõige enam vaadatud, jagatud ja kommenteeritud ning ka need, mis on väljaspool blogi oma elu elama hakanud, pääsesid “Maitsvasse”. Suur aitäh teile, kulla blogisõbrad.

heeringakaaKindlasti tekib mõnes mõtlevas peas küsimus: milleks kokaraamat, kui kõik need retseptid on internetis olemas? Jah, tuleb tunnistada, et kahtluseuss näris esialgu mindki. Aga arutades seda nii internetist retseptide otsijate, pühendunud kokaraamatute fännide kui nii toidublogide kui kokaraamatute kirjutajatega, sai üsna selgeks, et paber ja ekraan pigem ikkagi täiendavad teineteist kui välistavad. Internet on loomulikult retsepte täis, olen ise ju ka blogiga oma väikese panuse sellesse küllusesse andnud. Samas, kui teed süüa internetist leitud retsepti järgi, tuleb retsept kas välja printida või siis joosta köögist ekraani juurde vaatama, et kui palju seda jahu siis ikka nüüd oli ja millal need porgandid lisada tuleb. Jajah, muidugi on iPadid ja nutitelefonid, aga ikkagi on ekraanilt retsepte söögitegemise kõrval raskem jälgida, kui raamatust. See on siis selline puhtpraktiline aspekt. Eks neid erinevaid plusse ja miinuseid ühe või teise kasuks/kahjuks on teisigi, paljuski on küsimus selles, kuidas ollakse harjunud ja kuidas rohkem meeldib.
“Maitsev” on praktiline kokaraamat ja miski ei teeks mulle suuremat rõõmu, kui et ta leiaks koha köögis, võimalikult lähedal pottidele-pannidele, pliidile ja toiduainetele.  Olen ta selle jaoks kirjutanud. Ehk siis:
“Kokaraamatuid on igat masti. Mõned on lihtsalt retseptide kogumikud, mõned sobivad ka öökapile õhtuseks lugemiselamuseks, kolmandad võiks kunstiteostena lausa raamida.  “Maitsva” õige koht on kohe kindlasti köögis! See raamat ei ole mõeldud riiulis lebamiseks ja vaid haruharva imetlemiseks, vaid igapäevaseks kasutamiseks. See on raamat, millele paar pannilt lipsanud rasvapritset, tilk tomatikastet ja pisike marjaplekk annavad vaid lisaväärtust. Mind teeks õnnelikuks, kui näeksin mõne aja pärast sedasama raamatut kellegi köögis sinna sirgeldatud kasutajapoolsete parandustega, märkmetega, mugandustega. Kõik raamatu retseptid on soovituslikud ja mõeldud inspiratsiooniks, lase loovusel lennata ja katseta julgelt! Kui sulle meeldib aga retsepte täpselt järgida, siis võid olla kindel, et raamatus antud juhiste järgi õnnestub toit kindlasti. Kõik road on korduvalt järgi proovitud ja sööjate poolt heaks kiidetud. Ka kõik raamatu tarbeks üles pildistatud toidud said selleks tarbeks napsatud päris toidulaualt päris sööjate käest, kes need peale pildistamist päriselt ka ära sõid.” (Veel üks jupike “Maitsva” eessõnast).

Blogist pärit retsepte ma raamatukirjutamise ajal eriti ei muutnud, täpsustasin vaid mõnd veidi ja korrastasin teksti. Küll aga said väga paljud retseptid raamatusse uue foto, sest need toidufotod, mis blogi algusaastail postituste juurde tehtud said, ei oleks seda häbi üle elanud, kui nad raamatusse pistnud oleksin:)
Ja nüüd pean paljastama ka ühe saladuse. Päris kõik raamatu retseptid ei olegi veel blogisse jõudnud. Need on aga sellised toidud, mida ma tegelikult teen kogu aeg, lihtsalt kuidagi erinevatel asjaoludel on neist blogimine toppama jäänud. Aga kindlasti tulevad peagi! Näiteks leib. Mõni veel. Nii et ka neile, kes blogi pidevalt jälgivad ja on tuttavad siinsete retseptidega , on raamatusse peidetud mõned toredad üllatused.

leib
heeringakaaviar
Untitled
Olen suure tänu võlgu raamatu toimetajale Monica Kiigele, kes ohjeldas mu paljusõnalisust, kärpis viierealiseid lohelauseid ning kelle kogenud pilk leidis üles kõik retseptidesse sisse pugenud väikesed apsakad. Suur aitäh kujundaja Anneli Akindele, kes vormis tekstid ja fotod puhta ning selge joonega raamatuks. On suur vedamine, kui saab kujundajaga juba esimesest kohtumisest peale ühte keelt rääkida.
Hele-Mai Alamaale kniks ja tänud kaanefoto eest. Samuti on Hele-Mai tehtud foto, mis on eessõna juures. See pilt sai klõpsitud tegelikult niisama, kui me käisime suve lõpus koos Põlvamaal “Pere ja Kodusse” ühest toredast mahetalunike perest lugu tegemas. See päevalillepõld, mis meile tee ääres avanes, oh sa jeerum! Jooksime oma kaameratega seal ringi ja pildistasime ja ahhetasime. Nii et see pilt ei ole üldse spetsiaalselt raamatu jaoks tehtud ega kuidagimoodi lavastatud ega sätitud, aga väga toreda emotsiooni ja mälestusega seotud.
Ja loomulikult suur aitäh mu armsale perele, kes on mu tegemisi alati toetanud ja olnud mu toitude esimesteks, ausaimateks ja parimateks kriitikuteks.
Hiiglama suur ja kogu südamest tulev tänu kõigile toidublogi “Siit nurgast ja sealt nurgast” lugejaile, ilma teieta seda raamatut ju ilmselgelt poleks olemas. Kahjuks ei ole võimalik kõigile teile seda blogi põhjal koostatud raamatut kinkida, ehkki olete ta igati ära teeninud.
Küll aga loosin tänutäheks lugejate vahel välja 3 kokaraamatut “Maitsev”! Loosis osalemiseks anna palun kommentaariumis teada, kuidas oled sina harjunud retsepte otsima. Kas internetist (blogidest, foorumitest, kokandusportaalidest jne) või kokaraamatutest või mõlematpidi. Raamatud loosin välja järgmisel pühapäeval, 15. detsembril, siis on lootust, et nad jõuluks ilusti kohale jõuavad.
kook1