Kolm värskendavat ja jahutavat suvist kokteili

Suvisel ajal on elu lill – sõidad muudkui mööda imeilusat Eestimaad ringi, veedad aega sõprade, tuttavate ja muude toredate inimestega, naudid pikki valgeid öid ja kontserte vabas õhus, ujud meres jm veekogudes ja oled muidu eluga rahul :) Kuidas saakski teisiti, kui isegi ilm on hea ja päike pasitab?!? Aga eriti meeldib mulle suve puhul see, et turuletid on heast-paremast lookas ning aiast, põllult või metsast saab suurepärast värsket, mahedat ja kodumaist toidukraami. Ülilihtsa vaevaga saab teha ülimaitsva toidu, sest mis on veel parem, kui värske kartul kukeseenekastmega, salat päikeseküpse tomatiga või magustoit ise korjatud marjadega?!? Aga lisaks lihtsatele toitudele saab teha ka lihtsaid ja maitsvaid jooke, millest kolm oma lemmikut panen siia kirja. Loodan, et naudite neid sama palju kui ma ise ja minu lähedased! :)

Kreemjas kohvismuuti

Nagu tavalise kohvi puhulgi, nii saab ka tõeliselt hea jääkohv alguse kvaliteetsest kohvioast. Loomulikult on oluline ka masin, millega valmistatakse, ja teatud masinate puhul ka valmistaja (barista), kuid korralik uba on hea kohvi puhul A&O. Sellepärast valmis kohvismuuti Kimbo Aroma Top Flavour Arabica ubadest, milles magusus ja hape on omavahel ideaalses tasakaalus. Jääkohvi jaoks sobib just keskmise rösti ja mõõduka happega uba; kasutades tumeda röstiga happelisi ube, on tulemuseks teravam ja mõrkjam maitse, mis jääkohvi jm külmade kohvijookide puhul parimat tulemust ei taga.
Klassikalise jääkohvi valmistamiseks ei soovitata tegelikult kasutada üldse mitte tavalist maha jahutatud kohvi, vaid külmalt tõmmanud kohvi, mis saadakse külma vee valamisel kohvipuru peale ja sellel siis pikalt (12-48 h) toatemperatuuril tõmmata lastes. Külmalt tõmmanud kohv on aromaatsem, rikkalikum ja maitserikkam ning vähem mõrkjam ja happelisem kui kuuma veega valmistatud kohv.
Saamaks mõnusat jääkohvi, tuleks külmalt tõmmanud kohv läbi marliga kaetud sõela ära kurnata, valada jääkuubikuid täis klaasi ning maitsestada kas natukese (pruuni) suhkru ja piima või magusa kondenspiimaga, mis on eriti hea.
Et teha midagi põnevamat, otsustasin valmistada hoopis kohvismuuti, mida saab nautida ka magustoidu asemel õhtu- või lõunasöögi lõpetuseks või hoopis kergema hommikusöögina. Smuuti on kreemjas ja parajalt magus, kuid samas tervislik ja piisavalt taljesõbralik, et seda võib süümekateta ka õhtusel ajal nautida (kui pole muidugi ohtu, et kofeiin une viiks) :) Magusus on selles smuutis vaid naturaalselt ehk banaanidest ja datlitest või meest; kohv annab mõnusalt särtsu, mida vanilli või kardemoniga veelgi võimendada saab; maitsestamata jogurtist aga saame nii tekstuuri kui ka väikese hapukama nüansi. See smuuti on minu üks suviseid lemmikuid! Ja tuleb ära mainida, et see meeldib väga ka nendele meestele, kes muidu smuutidest suurt lugu ei pea ;-)

2 suuremat külmutatud banaani
3-3,5 dl külma kohvi või 1 dl värskelt jahvatatud kohvi ja 4 dl vett
180-200 g paksu maitsestamata jogurtit (nt Kreeka)
4 datlit või 4 sl vedelat mett või vahtrasiirupit
näpuotsatäis jahvatatud kardemoni või 0,5 tl vanilliektrakti
peotäis jääkuubikuid (soovi korral)

Lõika kooritud banaanid u 1 cm läbimõõduga viiludeks ja hoia neid vähemalt 12 h sügavkülmas.

Tõsta 1 dl jahvatatud kohvi klaasanumasse, vala peale 4 dl külma vett, sega läbi ja jäta kaetuna vähemalt 12 tunniks toatemperatuurile seisma. Kurna läbi marliga kaetud sõela või kohvifiltri ja aseta külmkappi.
Vala külm kohv blenderisse, lisa jogurt, väikesteks tükkideks hakitud datlid või mesi või siirup, seejärel banaaniviilud ja vanilliekstrakt või kardemon ning töötle ühtlaseks. Kui soovid, lisa mõned jääkuubikud. Serveerides võid peale sõeluda (toor)kakaopulbrit või riivida tumedat šokolaadi, samuti sobivad šokolaadist kohvioad. Naudi kohe!

Maasika-rummikokteil laimiga
Selles külmas daiquiri-laadses kokteilis sobib eriti hästi kasutamiseks pigem mahedam ja kergem hele rumm, niiet tammevaatides küpsenud puuviljane Captain Morgan sobib siia hästi. Värskust lisavad päikeseküpsed maasikad ja laimist pressitud mahl, vajaliku jaheduse purustatud jää. Kui värskeid maasikaid ei ole saada, saab kokteili teha külmutatud maasikatega, mida eelnevalt sulatada ei ole vaja. Küll aga võiks siis lisada vähem jääd.
Teoreetiliselt jätkub sellest kogusest neljale, praktikas aga kahele, sest jäine maasika-rummikokteil on vastupandamatu, eriti soojade ilmadega. Kuna selle kokteili valmistamine käib ülikiirelt (vähem kui 10 minutit), siis saab muidugi kergesti uue portsu valmistada, aga pigem soovitan teha kohe vähemalt kahekordne kogus ;-)

4 sl heledat suhkrusiirupit või vedelat mett
0,8 dl värskelt pressitud laimimahla
20 suuremat maasikat
Aseta kõik komponendid blenderisse (kannmikserisse) või köögikombaini koos paari-kolme suure peotäie purustatud jääga ja töötle ühtlaseks. Jaota nelja klaasi vahel, kaunista värske maasika ja soovi korral mõne väikese mündilehega ning naudi kohe.
French 75 väikese vaarikaga

Prantslaslikult elegantne klassikaline šampanjakokteil French 75, mida tuntakse ka lihtsalt nime all “75” (Soixante Quinze), sobib tähistamiseks. Nagu šampanjagi :) Sellepärast soovitan selles kokteilis kasutada šampanjat, kuigi teoreetiliselt peaksid sobima ka muud klassikalisel ehk nn šampanja meetodil valmistatud vahuveinid (nt franciacorta, cava, cremant).
Ilmselt on enamik blogi lugejaid saanud juba ammu aru siinkirjutaja champagne-armastusest (nt siin, siin ja siin olen sellest kirjutanud), niiet see ei tule ilmselt üllatusena, et ma väga ei raatsi seda imehead jooki mõne kokteili sisse segada. Nt mimosa – parema meelega naudin nii värskelt pressitud apelsinimahla kui ka külma šampanjat eraldi. French 75 on aga erand, sest see ei ole üldse tavaline kokteil, vaid midagi erilist! Kokteili juues saad šampanjanaudingu koos väikese kange alkoholi lisanüansi, kerge happe ja piisava  magususega, mis teevad selle isegi veelgi nauditavamaks. Täpselt nagu suurepärase magustoidu puhul, milles hapukas nüanss peaks ideaalis magusust tasakaalustama, nii ka heas kokteilis peavad need kaks asja olema minu jaoks kooskõlas. Lääget jooki ei saa ju juua (ega desserti süüa)!

Kuigi sellist šampanja, sidrunimhla, suhkru ja jääga kokteili, kuhu vahel lisati ka džinni, olevat tehtud nii Inglise- kui ka Prantsusmaal juba 19. sajandil, siis loetakse French 75 nö ametlikult leiutatuks 1920-ndatel Pariisis. Kiirelt populaarseks saanud jook sai oma nime prantslaste ja ameeriklaste poolt esimeses maailmasõjas kasutatud 75 mm Howitzer’i järgi. See haubits oli tuntud oma kiiruse ja täpsuse poolest, kokteilil pidi olema samagugune efekt :D Minu arvates täiesti adekvaatne võrdlus, sest tegemist on tõesti üsna tõhusa joogiga :)

French 75 on eriti kuulus just USAs ja Prantsusmaal, figureerides nii filmides (nt Casablanca) kui ka staaride lemmikute hulgas. Kate Moss’i arvates on parim French 75 versioon viinaga ehk French 76, pärast kahte kokteili olevat “elu imeline!” Kui aus olla, siis ega neid rohkem väga juua ei sovitagi ;-) French 75 ei ole päris selline kokteil, mida õhtu otsa sõbrannadega lobisedes juua, vaid pigem superhea peo käima tõmbamise jook! :)

Kuna tegemist on kahe alkohoolse joogi, millest üks on kange, omavahel segamisega, siis siin on eriti oluline komponentide kvaliteet – selles järeleandmisi teha ei soovita, sest “peavalu” jookide korral on hiljem enesetunne sellele vastav juba pärast ühe-kahe kokteili nautimist. Niiet kasutada tasub nii kavliteetset džinni (nt õrna magusa noodiga kergelt lillelist Tanqueray‘d) kui ka šampanjat! Moet&Chandon Brut Imperial on alati kindlapeale minek, sest hoolikalt valitud baasveinidest on valminud kolme peamist (Pinot Noir, Chardonnay & Meunier) Champagne’ piirkonna viinamarja sisaldav jook, mis on kergelt puuviljane ja mineraalne. Ma ise küll džinniekspert ei ole, aga kui toksisin google’i otsingumootorisse sõnad “the best gin”, siis Tanqueray nimi oli peaaegu kõigis tabelites top 10 hulgas ilusti sees ja ka mu sõbrad, kelle jaoks ükski pidu pole pidu ilma džinntoonikuta, kiidavad seda – “suurte poodide” omadest pidi olema üks parimaid. Lisaks pean mainima, et French 75 maitseb reeglina ka neile, kes muidu džinni ei joo (nt mina) ;-)
Olen French 75 teinud rabarbrist keedetud siirupiga, et aga selle hooaeg kahjuks on juba läbi saanud, siis kasutasin klassikalise sidrunimahla ja suhkrusiirupi segu asemel seekord hoopis vaarikatest valmistatud siirupit. Vaarikad on hetkel parimad, kuid samas sügavkülmast õnneks aastaringselt kättesaadavad; klassikalisele kokteilile annavad vabarnad aga laheda lisanüansi nii ilusa roosa värvi kui ka Moet&Chandon Brut Imperial‘iga sobiva kerge marjasuse ja magususega (dosage ikkagi ju 9 g/l). Minu uus lemmik!!! :)
Vaarikasiirup:
100 g suhkrut
1 dl vett
150 g vaarikaid

Aseta komponendid kastrulisse ja lase keema tõusta, segades, kuni suhkur lahustub. Lase vaarikasegul 5-10 minutit madalal kuumusel õrnalt keeda ehk nö podiseda aeg-ajalt segades kuni segu hakkab kergelt paksenema ja vaarikad on katki keenud.

Lase siirupil kergelt jahtuda, seejärel kurna läbi sõela kaussi hõõrudes lusika seljaga õ5rnalt vaarikasegu, et võimalikult palju mahla kätte saada. Lase siirupil enne kasutamist jahtuda.

Siirupit tuleb kokku u 1-1,5 dl – seda saad kasutada ka teistes jookides või magustoitudes; külmkapis  õhukindlas anumas säilib see vähemalt nädala.  Soovitan siirupi päev enne valmis keeta, et see jõuaks korralikult maha jahtuda.

Ühest pudelist šampanjast ja retsepti järgi valmistatud vaarikasiirupist saab kokku u 8 kokteili. Siin on French 75 kokteili kogused neljale:
1,6 dl Tanqueray džinni
4 sl värskelt pressitud sidrunimahla
6 sl vaarikasiirupit
šampanjat
soovi korral kaunistamiseks vaarikaid ja sidrunikoort

Kõik kokteili komponendid võiksid enne kasutamist olla külmkapis, et need oleks võimalikult külmad. Mõõda džinn, sidrunimahl ja vaarikasiirup koos jääkuubikutega külma kokteilišeikerisse ning raputa, kuni komponendid on segunenud. Jaota segu nelja (šampanja)klaasi vahel ja täida need siis šampanjaga. Kaunista vaarikatega või sidrunikoorega ja naudi kohe!

Postitus valmis koostöös AS-ga Prike, kõiki siin olevaid jooke ja kohviube saab mugavalt osta nende e-poest.