Kookose-kaerahelbeküpsised

Minu koduahjust tulnud küpsised, eriti just kaerahelbeküpsised, kipuvad päris tihti reisima. Mitu laari on jõudnud külakostiks Hispaaniasse. Endale reisile olen kaerahelbeküpsiseid või kaerahelvestest koduseid müslibatoone kaasa teinud näiteks Indiasse reisides, aga vähemalt kaks korda ka Prantsusmaale minnes. Kaeraruute olen krõbistanud nii Vantaa lennujaama koridoris väsinuna kohvril istudes ja jätkulendu oodates kui ka päris hiljuti Riia lennujaamas hommikusöögiks. Viimane laar küpsiserindelt seilas aga sel pühapäeval Viking Line’i pardal üle lahe.
Murdsin pead, mida viia eesti perele külakostiks Helsinkisse ja kaeraküpsised päästsid päeva! Ega Kalevi toodete ja muude poekommidega someestlasi tavaliselt ära ei võlu. Koduahjust tulnud küpsised on omal kohal aga iga ilmaga ja igal pool riigipiiri. Sel korral tulid ahjust krõbedad kookosega pätsikesed. Said heakskiidu nii kahepooleselt kui ka seitsmekümneselt.
Kookose-kaerahelbeküpsised
1 ahjuplaaditäis
  • 250 g täistera kaerahelbeid
  • 100 g kookoshelbeid
  • 3 muna
  • 120 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 75 g kookosõli või võid
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
Sulata kausis rasvaine ning sega sisse vaniljekaunapasta. Lisa omavahel segatud kaera- ja kookoshelbed. Vahusta teises kausis munad suhkru ja näpuotsatäie soolaga heledaks. Lisa helbesegule munavaht ning lase küpsisesegul umbes veerand kuni pool tunnikest paisuda. Vormi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed ning küpseta pätsikesi ahju keskosas 180 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni küpsised on pealt kuldsed. Võid kasutada ka spetsiaalseid küpsisevorme või küpsised hoopis muffinipannis küpsetada. Valmis küpsistel lase restil jahtuda.

Karpi ja laevale ja ahoi!

Täna postitusel laulu juures ei ole. Laevakaraokest jooksevad kõrvad ikka veel sedasamustki. Taastusravikuur vaikusega üritab asja parandada.