Kõrvitsarisoto

Kõrvits on lisaks peedile üks mu lemmik köögivili. Avastasin kõrvitsavõlud kõigest mõned aastat tagasi ja armastus kõrvitsa vastu on ainult kasvanud. Kõrvitsast võib teha kõike sõna otseses mõttes, alates soolasest kuni magusani välja. Supid, praed, hoidised, koogid ja nii edasi :)
Ema tõi mulle ühe kena pisikese kollase kõrvitsa, millest sai maitsev risoto. See on selline kohustuslik toit, mida teen iga kord kui kõrvitsahooaeg algab.
Neljale:

50 g võid
2 hakitud sibulat
2 küünt hakitud küüslauku
300 g risotoriisi nt Carnaoli või Arborio, sobib ka Veski Mati risotoriis
400 g tükeldatud kõrvitsat
1,5 dl kuiva valget veini
1 l aedviljapuljongit
100 g Parmesani juustu või Valio Forte juustu
väike kimp hakitud siledalehelist peterselli
soola
purustatud musta pipart
Kuumuta eraldi poti puljong ja hoia seda kergelt podisevana.
Sulata suuremas potis või ja kuumuta selles hakitud sibulat hästi tasasel tulel 5 minutit.
Lisa hakitud küüslauk ja prae veel tasasel tulel 5 minutit.
Lisa riis ja kuumuta veel paar minutit, samas pidevalt segades.
Lisa kuubikuteks lõigatud kõrvits ja kuumuta segades veel minut aega.
Lisa valge vein ja lase korraks keema tõusta. Seejärel lisa kulbitäis kuumua puljongit ning sega õrnalt, kuni puljong on imendunud. Jätka vähehaaval puljongi lisamist ning riisiroa segamist, kuni kogu puljong on riisi imendunud ja potis on kergelt kreemjas valmis risoto (selleks kulub umbes 20-30 minutit).
Lisa hakitud petersell ja riivitud Parmesani juust.
Maitsesta soola-pipraga ja serveeri kohe.
Allikas : Nami-Nami