Krumkake

...

Tähelepanelik lugeja on kindlasti märganud, et mul on kaks venda. Ühel neist on eriline anne leida huvitavat träna. Mõni ütleks võib olla, et isegi kola. Aga hulka satub ka sellist kraami millega küpsetada annab. Või frittida.

Üks päev ta helistas mulle ja küsis, et kus see perkolaator (mulksutaja kohvimasin) on, mille ta minu kätte andis. Ma ütlesin, et tööl. Siis tuli välja, et ta mulksutajast endast polegi huvitatud vaid selle juhtmest. Leppisime nagu pooleldi kokku, et ma võtan siis kaasa kunagi vms. Milleks seda vaja on, sellest juttu ei olnud. Õhtul astust ta minu juurest läbi, pani lauale vahvlimasina (seda näitan mõnes järgmises postitused), käesoleva postituse staari ja võttis kaasa meie perkolaatori juhtme, lubades selle homme õhtuks tagasi tuua ning lahkus.

Selgus, et ta oli aega veetnud teise ringi poes “Sõbralt sõbrale” ja ostnud 2 vahvlimasinat ning selle vormi, kui ma ei eksi siis 9 euro eest. Masinatel puudusid juhtmed aga muidu mõlemad töötavad.

Ja see imelik vorm on paslik Norra küpsetise krumkake jaoks.

  • 70 g toasooja võid
  • 100 g suhkrut
  • tilk vanilliekstrakti
  • 1 muna
  • 125 g jahu
  • 2/3 tl küpsetuspulbrit
  • kaneeli (maitse järgi)

Klopi või kreemjaks, lisa suhkur ja vahusta. Seejärel lisa muna ja vanilliekstrakt, sega ühtlaseks. Teises kausis sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja kaneel. Lisa mitmes osas võisegule, vahepeal ühtlaseks mikserdades.

Tulemuseks on selline pehme aga vormi hoidev tainas.

Nipp nr 1 – selle asemel, et kogu tainas ühe kausitäiena külmikappi tahenema panna, võta üks taldrik ja pane sinna u 18-20 taigna kuhjakest, tõmba kile peale ja lase u 30 min külmkapis olla.

Küpsetamine.

Nipp nr 2 – kui oled panni kuumaks ajanud siis esimese ja teise võib olla isegi kolmanda vahvli tarvis võiks seda natukese toiduõliga pintseldada. Vaatamata sellele, et taignas on päris palju rasva. Trust me.

Nipp 3 – taigna pall aseta pigem sinna poole kust kaks plaati ühendatud.

Nipp nr 4 – serva vahelt välja immitseva taigna võid vabalt mõne sobiva esemega maha lükata.

Nipp nr 5 – kuigi vormi pooli pole vaja väga kõvasti koos hoida, on elus siiski lihtsam kui leiad mõne klambri vms millega seda teha saab (ülal pildil vasakus alumises nurgas)

Küpsetamise aeg sõltub tule ägedusest ja küpsetaja maitsest.

Kui kook on valmis, oleks mõistlik see keerata kuumast peast kas rulli või koonuseks. Abiks on nt puidust võinuga ja Tamreksi kuumakindlad (enam-vähem) töökindad (mul on selline köögi paar, moosipurkide kaanetamiseks jne, nipp n+1). Aga miks keerata kokku, võiks ju ka nii sama küpsise teha? Võib ikka. Aga tulemusks on selline tubli 12 cm läbimõõduga suht mure küpsis, näri siis seda kui tahad.

Torud või koonused võib täita sobiva täidisega. Või süüa niisama, suhkur ragiseb hamba all ikka :)