Küpsetamata hapukoorevahu- ehk linnupiimakook

Aeg möödub nii kiiresti. Selle ehedaks tõestuseks on see, et 20. augustil tähistasime juba pisipreili Mia esimest kuu-sünnipäeva. Sellised mini-sünnipäevad on heaks põhjuseks meisterdada iga kuu valmis üks uhkem koogike. Kuu on möödunud uskumatu kiirusega, pisipreili ise (võrreldes sünniga) pikem 5 cm ning raskem 1,2 kg. Ühesõnaga kasvab ja arened iga päevaga. Tänu ilusatele ilmadele on hetkel võimalik nautida rohkelt jalutamist ning ausalt öeldes on Pärnule juba päris mitu tiiru peale tehtud. Pärnu on tore, sest pole vahet kuhu jalutada – ikka oled justkui pargis ning autode kära-müra pole kuuldagi …rõõm!
Esimese kuu sünnipäevaks tegin valmis ühe väga lihtsalt valmiva koogikese. Täpsemalt on tegemist hapukoorevahukoogi ehk linnupiimakoogiga, mis ei ole ülearu magus, kuid maitselt õhuline ning kreemjas. Täpselt selline, nagu linnupiimakomm. Lisaks ei nõua koogike valmistamiseks ahjukuumust, nii et küpsetama ei pea! Koogi äärtele silmailuks Savoiard´i küpsised ning pisut liblikaid kaunistuseks – nagu ikka tüdrukutele omane.
Hapukoorevahukoogi peab kindlasti eelmisel päeval valmis meisterdama. Kui soovid, siis vabalt võib selle teha ka üle-eelmisel päeval. Enne serveerimist kaunista koogike suhkurmassiga. Liblikad liimisin koogile sulatatud šokolaadiga (liblikate tegemiseks kasutasin pisikest piparkoogivormi ning kaardu sain tiivad avatud raamatukaante vahele kuivama pannes). Tähekese, numbri ja nimetähtede alla määrisin pisut või-suhkrusegu, et need niiske pealispinnaga kokku puutudes sulama ei hakkaks. Kui aga kaunistad koogi vahetult enne serveerimist, siis pole vajagi sinna alla miskit panna.
Hääd!
Põhi:
150 g küpsiseid
väike peotäis (metsa)pähkleid
ca 40-50 g võid, sulatatuna
6 želatiinilehte*
4 sl sooja vett
200 g pakikohupiima (teralist, mitte pastat)
125 g suhkrut
400 g hapukoort
2 dl vahukoort (35%)
Kaunistamiseks:
Savoiard´i küpsiseid
suhkrumassi
Jahvata pähklid jahuks ning purusta küpsised peeneks puruks, Sega omavahel põhja komponendid ning laota u 2/3 massist lahtikäiva 20cm läbimõõduga koogivormi põhjale (küpsise põhja abil saad toetada Savoiard küpsiseid). Seejärel vooderda vormiääred Savoiard´i küpsistega (lõikasin ise küpsiste alumised kaardus otsad ära, et need paremini vormi püsima jääks).
Täidis: pane želatiinilehed 15 minutiks külma vette paisuma. Püreesta kohupiim saumikseriga ühtlasemaks ning sega juurde suhkur ja hapukoor. Vahusta koor tugevaks vahuks ja lisa hapukooresegule. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks, sega 4 sl sooja veega ja kuumuta pliidil kiirelt kuni želatiini lahustumiseni. Lisa vedelik segades hapukooresegu hulka ja vala pool segust koogivormi. Selle peale raputa järelejäänud küpsisesegu ning kata ülejäänud hapukooreseguga. Lase koogil järgmise päevani külmkapis tarretuda.
Vahetult enne serveerimist kaunista. Mina kasutasin suhkrumassist valmistatud liblikaid ja nimetähti:)
*Kuna želatiinilehed on erineva tarretumisvõimega, siis jälgi kindlasti pakendil olevaid juhiseid. Mina kasutasin želatiinilehti, kus pakendil soovitati 1 lehe kohta võtta 1 dl vedelikku. Kuna selle koogi valmistamiseks valmiv segu on paksem, siis piisab ilusti 6 želatiinilehest.
Olen kasutanud ka želatiinilehti, mille 12 lehte sobivad 0,5 l vedeliku tarretamiseks. Sellisel juhul olen kasutanud tervet pakki.