Leib kodujuustu ja avokaadoga ning lõheomlett

Olen muude tööde hulgas teinud viimase pooleteise aasta jooksul retsepte-pilte apteegiketi Benu väljaandele “Ilu ja Tervis”. Ühes numbris olid teemaks tervisesõbralikud hommikusöögid ja neid tehes sai mulle lõplikult selgeks, et ei, pudruinimest minust siiski ei saa. Kunagi. Vist.
Tean väga hästi, kui õudselt tervislikud on kaerahelbed ja kuidas päev saaks kohe korraliku stardi, kui kausitäis seda headust hinge all. Jah, ma olen püüdnud ja harjutanud. Kuid ainuke kaerahelbepuder, mida ma tõesti isukalt olen valmis sööma, on endiselt see kiiksuga kaerahelbepuder, millele lisatud oliiviõli ja parmesani. Aga seda ka mitte igal hommikul. Süüa pean ma aga hommikul saama kindlasti, kuid isu on pigem millegi toekama ja kindlasti mitte magusa järgi. Kui Kreeka jogurt marjade ja pähklite-seemnetega välja arvata, aga see ei ole nüüd päris magus ka ju tegelikult.

Panengi siia kirja kaks ideed hommikusöögiks, mis pärist sealtsamast brošüürist, millest postitust alustasin. Mitte just niiväga retseptide jagamise mõttes, sest võileiba ja omletti suudavad küll ilmselt kõik retseptitagi meisterdada. Pigem on need lihtsalt ideed nii endale kui ehk teilegi puhkudeks, kui hommikuunine pea ei suuda ühtegi ontlikku otsust hommikusöögi osas vastu võtta. Palun, siin kaks toredat hommikueinet: avokaado ja kodujuustuga hommikuleib ning omlett lõhe ja rohelise sibulaga.

hommikuleib kodujuustu ja avokaadoga

Avokaado ja kodujuustuga hommikuleib
ühele

Toitainerikas ja tervislik hommikueine, mis valmib mõne minuti jooksul.

1 viil täisterarukkileiba
pool avokaadot
2 sl kodujuustu
2-3 kirsstomatit
1-2 sl idusid
soola, pipart

Kui soovid, rösti esmalt leivaviil. Viiluta avokaado. Tõsta leivale avokaadoviilud, kodujuust ja poolitatud kirsstomatit. Kõige peale puista idusid. Maitsesta soola ja pipraga.

omlett lõhega

Omlett lõhe ja rohelise sibulaga
ühele

Muna, lõhe ja roheline sibul kõlavad kokku suurepäraselt. Suitsulõhe asemel võid kasutada ka eelmisel päeval üle jäänud ahjulõhe või -forelli tükikesi. Soola pole tarvis omletile lisada, kala sisaldab seda niigi. Niimoodi nagu pildil sobib hästi neile, eks soovivad süsivesikute kogust oma toidus vähendada. Kui see pole oluline, sobib siia kõrvale ka viil head rukkileiba.

2 muna
2 sl piima
2 sl hakitud rohelist sibulat
1 sl oliiviõli
50 g külmsuitsulõhet
hapukoort (soovi korral)
musta pipart

Klopi kausis muna koos piimaga lahti. Sega hulka hakitud roheline sibul. Kuumuta pannil õli. Vala munasegu pannile ja lase hüübida. Tõsta ühele poolele omletile lõheviilud. Tõsta teine pool katteks peale. Libista omlett taldrikule. Soovi korral lisa peale supilusikatäis hapukoort. Maitsesta musta pipraga.