Maailma parim ploomikook

Aga rääkides sidrunikreemi ja mandlitäidisega hõrgust küpsetisest, siis see on tõesti kõige parem ploomikook, mida ma kunagi söönud või küpsetanud olen! Sidrunikreem (ja üldse sellised hapukad curd’id) meeldivad mulle väga (blogis on ka päris palju retsepte alates sidrunikreemist lõpetades astelpaju, rabarberi ja aprikoosi curd’idega), aga ploomikoogis koos peenestatud pähklitega on sidrunitäidis lihtsalt vastupandamatu. Retsept oli mu esimeses raamatus ja kuigi mõned aastad tagasi küpsetasin seda ploomikooki üsna palju – ka suvel, mil valmis mu esimene raamat, sai seda korduvalt tehtud-, siis nüüd pole seda enam paar aastat valmistanud. Niiet kahjuks on koogist vaid üks vana pilt, aga loodan, et sain oma laiskust kassipiltidega kompenseerida ;-) Ja siin blogis on olemas nii ilusad pildid kui ka tegemisõpetus. Ja kuigi mul on üks kohupiimaga ploomikook eelmises ja mandlijahuga variant viimases raamatus, siis blogis on veel ainult üks rukkijahust põhja, pähklite ja ploomidega galette.

Nagu retseptis näha, siis suurem osa tegemisõpetusest on just muretaina valmistamise juhised. Seega kui soovid teha koogi eriti lihtsalt ja kiirelt, siis kasuta 400-500 g poes müüdavat võiga muretainast.

Sidrunikreemiga ploomikook
Põhi:
250 g jahu
¼ tl soola
125 g väikesteks tükkideks hakitud külma võid
2 sl suhkrut
2-3 sl jääkülma vett
Muretaina valmistamine peab toimuma võimalikult kiiresti, et komponendid ei jõuaks soojeneda.
Sõelu jahu ja sool kaussi, lisa hakitud või ja töötle sõrmeotstega saiapuru meenutavaks massiks. Lisa ka suhkur. Tee taina keskele lohk, lisa 2 sl vett ja sega noaga hakkides läbi. Vajadusel lisa veel vett, kuni tainas kokku hakkab. Tainast saab lihtsalt teha ka köögikombainis, kasutades pulse-režiimi. Selleks töötle jahu, sool, suhkur ja külm või saiapuru meenitavaks massiks (kulub u 10 sekundit), lisa supilusikatäie kaupa vesi kuni tainas hakkab kokku. Ära üle sega, kogu taina  segamine peaks köögikombainis kestma maksimaalselt 1 minut. Suru tainas palliks, vajuta natukene lamedaks, keera kilesse ja hoia u 30 minutit külmas.
Rulli tainas ja pane see lahtikäiva 24-26 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele u 2,5-3 cm kõrguselt. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber ja ääred võiga määritud ning jahuga üle puistatud. Eelküpseta põhja vajutuse all (küpsetuspaber, millel on raskuseks kuivatatud oad, herned v keetmata riis) 180 kraadi juures 15 minutit.
Täidis:
6-8 ploomi
2 sidruni mahl ja riivitud koor
100 g jahvatatud mandleid või sarapuupähkleid
5 muna
2,5 dl suhkrut
100 g võid
Sulata või, riivi sidrunikoor hästi peenelt ja pressi sidrunitest mahl välja. Pane sidrunimahl ja – koor, suhkur, munad, jahvatatud mandlid või pähklid ja sulatatud või kaussi ning sega vispliga segu ühtlaseks. Poolita ploomid ja eemalda kivid.
Lao ploomid lõikepind allpool eelküpsetatud pirukapõhjale ja vala täidis  peale. Küpseta 180 kraadi juures u 35-40 minutit kuni täidis on tahenenud ja pealispind hakkab kuldseks muutuma. Lase enne lahtilõikamist jahtuda ning raputa peale tuhksuhkrut.

* Foto autor Marju Randmer