Maasikagalett

 

Galeti valistamine on juba pikemat aega mul meeles mõlkunud. Olen oma Instagrami uudisvoos tihti näinud neid rustikaalseid pirukaid, mida võib valmistada nii magusa kui ka soolasena. Galette on vaba vorgmmiga pirukas, eesmärgiks on võtta üks (või mitu) just hetkel hooajas olevat toorainet ja selle maitset siis ahjus küpsetades kontsentreerida ja esile tõsta. Retsept on ju väga lihtne, muretaignast põhi, mis aitab küpsetamisel tekkinud mahlu kinni hoida ja on ühtlasi ka koogivormi eest. Ja täidiseks siis kas marjad puuviljad või juurviljad. Mahlasemaid marju tuleks paari supilusikatäie tärklisega segada, et marjadest eralduv mahl küpsedes pakseneks. See on just ideaalne retsept suvekodusse, sest ei nõua erilisi koostisaineid, töövahendeid ja palju aega. Maasikad minu koogi jaoks tulid otse meie Saaremaa maakodu maasikapõllult. Tõeline luksus.

Retseptist jätkub 8-12 inimesele, sõltub kui suured viilud lõikad.

Vaja läheb:

Muretainas
5 dl  jahu
150 g külma võid, kuubikutena
2 spl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 spl jääkülma vett

Täidise jaoks

500 g värskeid (või külmutatud) maasikaid
2 spl maisitärklist
4+1 spl suhkrut
1 muna- pintseldamiseks

Serveerimiseks:
2 dl vahukoort
300 g kohupiimapastat
1 tl vanillisuhkut
2 spl suhkut

Tee nii:

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane ahjuplaat ka ahju soojenema, siis saad galeti kohe tulikuumale pannile libistada ja põhi hakkab kohe küpsema. Lisa kaussi suhkur, sool, või ja jahu ja hakka väikse noaga võikuubikuid ”hakkima”, et need seguneksi jahuga. Noa kasutamine on vajalik, et sa oma käte soojusega võid sulatama ei hakkaks. Kui on tekkinud või ja jahu pudi siis lisa vesi ja töötle käega ühtlaseks taignapalliks. Mässi kile sisse ja jäta 30 minutiks külmkappi (kiir meetod- tee taignast lapik, mässi kile sisse ja sügavkülma, seniks kuni oled marjad ette valmistanud). Kui tainas ei ole külm, siis ei jää lõpptulemus mõnus krõbe ja helbeline.
Samal ajal lõika suuremad marjad pooleks ja sega suhkru ja tärklisega.
Võta tainas külmkapist välja ja rulli küpsetuspaberi peal umbes 3 mm paksuseks ümaraks põhjaks
Lisa põhale marjad, jäta taigna servast 4-5 cm vabaks, et saaksid selle ääreks voltida.  Pintselda taignaservad üle lahtiklopitud munaga ja puista peale 1 spl suhkrut. Libista pirukas koos küpsetuspaberiga eelkuumutatud ajuplaadile ja küpseta 45 minutit, kuni galette on pealt kuldne ja krõbe ja marjasegu on hüübinud.
Serveerimiseks vahusta vahukoor suhkruga ja sega kohupiimaga. Lase galettil jahtuda enne serveerimist, muidu võib juhtuda, et serveerimisel voolab marjasegu välja. Maitseb suurepäraselt ka järgmisel hommikul. Naudi!