Mandlipiim

Mandlipiim on maheda mandlimaitsega jook, mis asendab roogades kenasti lehmapiima. Hea neile, kes tavalist piima juua ei saa. Nagu mina. Seega proovisin ka mandlipiima kodustegemise ära :)
Kogus: tsipa üle poole liitri
  • 200g kooritud mandleid
  • leotamiseks 500 ml vett
  • piima tegemiseks 500ml vett
  • maitseks tsipa vanillisuhkrut
Et mandleid koorida, valasin neile peale keedetud kuuma vee, lasin mõned minutid seista, kurnasin ja näpistasin mandlitelt koore pealt ära. Aga poes on kooritud mandleid ka saada, seega retsept algab pärast koorimist :)
Panin mandlid külma vette ja lasin 24 tundi liguneda.
Ligunenud mandlid kurnasin, loputasin korraks vee alt läbi ja panin köögikombaini (blenderkann sobib ideaalselt). Lisasin pool liitrit vett ja purustasin, kuni mandlid olid peened. Seejärel kurnasin segu läbi kahekordse marli (pigistasin nii kuivaks, kui sain).
Maitseks lisasin lusikatäie vanillisuhkrut, aga see on vabatahtlik. Säilitasin külmkapis.