Martsipanine kodujuustukook

Mul on küll väga pisike, aga see-eest hästi armas köök, mis lihtsalt kutsub süüa tegema. Eks suurt osa selles mängib ka puupliit, mis jahedal ajal tihedasti kodusoojust tekitab ning toitudele justkui miski lummava maitsepuudutuse juurde annab. Võib-olla seepärast tekib mul alatihti koogi küpsetamise isu. Lihtsalt tahaks vahustada, segada, mikserdada ning siis koogivormis miskit head ahju küpsema panna … Tuleb tuttav ette?
Igastahes oli sel korral küpsetamise peaosalisteks mul “palgatud” kodujuust ja martsipan. Mulle meeldib kodujuustu erinevates magustoitudes kasutada, seda aga eelnevalt saumikseriga kergelt ühtlasemaks püreestades. Niimoodi püreestatult annab kodujuust mistahes koogile ja magustoidule kreemjamat tekstuuri juurde (üheks heaks tõestuseks on näiteks kodujuustuvahu retsept). Niisiis, kui peaosalised said välja valitud, tuli veel mõned kaaslased kooki valida ning koogitegu võiski alata.
Tegelikult ma selle retseptiga väga ei ekperimenteerinud. Tahtsin mõnusat kreemjat ja kodust kooki, mis kinldasti õnnestuks, mis ei oleks liialt magus, aga samas oleks piisavalt magus, et olla hea magustoidu eest. Ja täpselt niimoodi see kook ka maitses.
See kook valmis ilma suurema vaevata. Põhja valmistamiseks oli vaja vaid pisut mikserdada, täidisega oli enam-vähem sama lugu. Munavalged rändasid sellesse kooki kõige lõpuks – ikka seepärast, et kook oleks kohevam.

Põhi:
100 g digestive küpsiseid
2 sl päevalilleseemneid
35 g võid, sulatatuna

Täidis:
2 muna
450 g kodujuustu
300 g toorjuustu, toasooja (kasutasin Farmi toorjuustu)
100 g suhkrut
200 g martsipani

Kate:
1 dl rõõska koort (35%)
1tl vanillisuhkrut
tumedat šokolaadi

Purusta köögikombainis (või saumikseriga) küpsised ja seemned peeneks. Lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks massiks. Suru küpsisemass lahtikäiva vormi (20cm) põhja ja pisut ka äärtele.

Eralda munakollased –valgetest. Püreesta saumikseriga kodujuust koos munakollastega ühtlaseks. Sega toorjuust lahti ning lisa segades juurde kodujuustusegu ja suhkur. Tükelda martsipan väiksemateks tükkideks ning sega kodujuustusegusse. Lase segul seista toatemperatuuril ca 30 min. Seejärel vahusta munavalged kõvaks vahuks ning lisa ettevaatlikult segades täidisesse. Vala täidis küpsisepõhjale ning küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 50 min. Selleks ajaks on kook pealt kuldne, kuid suhteliselt vedel, seetõttu lülita ahi välja ning lase koogil suletud ahjuuksega ahjus seista 1 tund. Seejärel tõsta kook ahjust, lase pisut jahtuda ning seejärel pane külmkappi ööpäevaks maitsestuma.

Serveerimisel vahusta koor vanillisuhkruga vahule ning pritsi tordile pisikesed tupsud. Raputa üle riivitud šokolaadiga.