Meie pere kartulisalat

Olen elus igasuguseid kartulisalateid söönud. Häid, halbu ja huvitavaid. Nii majoneesiga kui ka ilma (saksapärane). Aastate jooksul olen avastanud, et kõige parem on ikkagi meie pere kartulisalat. Eks sellega olen ma ju üles kasvanud. Ei mäleta, et sinna oleks kunagi vorsti lisatud, isegi kui veel liha sõin. Tänu sellele ajaga kujunenud standardile, olen ma teiste variantide suhtes üsna peps.

Kuna meie pere kartulisalatis on keskmisest vähem toiduaineid, siis peavad need vähesed olema väga kvaliteetsed. Hea kartul, suured ja pehmed konservherned ning kvaliteetne marineeritud kurk. Viimane on muidugi parim, kui see on ise tehtud. Kui seda võimalust aga pole, siis soovitan näiteks Salvesti või Põltsamaa toodangut. Teised brändid on liiga äädikased või maitsetud. Kõige lõpus läheb salatisse üks väga oluline komponent – hunnik värsket tilli. Sellega ei tasu tõepoolest koonerdada.

Mõnusat salatimeisterdamist ja ma tegelikult tahaksin kommentaarides nii väga teada, millist kartulisalatit teie peres on tavaliselt valmistatud. Isegi kui see on paprikaga! :)

Valmistamisaeg: 30 minutit + kartulite jahtumise aeg

Kogus: suur kausitäis, 6 – 8 inimesele

10 suuremat keetmata kartulit (u. 1300 g)
660 g purk konservherneid (nt. Bonduelle või Salvest)
4 – 5 suuremat marineeritud kurki (u. 200 g, nt. Salvest või Põltsamaa)
3 kuhjaga sl hakitud värsket tilli
450 g potsik taimset majoneesi “Kaste taimetoitlastele”
200 g pakike Plant kaerakoort või Alpro sojakoort
½ tl purustatud musta pipart
¾ tl soola
1 sl suhkrut

PS! Võid majoneesi ka ise teha selle retsepti järgi. Sellisel juhul tee seda topeltports ja koort lisama ei pea.

Valmistamine:

Pese kartulid, ära koori ja keeda need suuremas potis rohkes vees pehmeks. Mitte liiga pehmeks, aga nii, et kahvliga katsudes ilusasti keskele välja läheb. Kurna kartulid ja jahuta need maha. Siis jahtuvad kiiremini, kui need pooleks lõigata. Samal ajal saad juba herned ära kurnata ja loputada, kurgi väikesesteks kuubikuteks lõigata ja tilli peeneks hakkida. Valmista ka kaste: sega taimne majonees taimse koore, musta pipra, soola ja suhkruga läbi.

Kui kartul on jahtunud, koori see ära ja lõika väiksemateks kuubikuteks. Lisa konservherned, marineeritud kurk, värske till ja salatikaste. Sega kõik korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel soola. Salat on parim, kui see on mõned tunnid külmikus seisnud. Säilib külmas paar päeva.