Meloni-kurgi külmsupp wakame vetikaga

See külmsupp melonist ja kurgist võitis kohe mu südame, kui seda proovida sain. Vaatamata sellele, et esimest korda seda maitstes oli südatalv –  toorained kõik kaugel täisküpsest olekust ja külma suppi süüa tundus ka kohatu – võlus mind maitsete kooskõla. Jätsin supi idee suveaega ootama,  kui melonid magusad ja kurgid krõmpsud ning värskusest pakatavad. Hetkel on just see magus aeg käes, kus viljad kõik küpsed ja magusad. Turul pakutav melon on kindlalt parim valik, sest sellist suussulavat meelalt magusat melonit saab vaid mõne nädala jooksul suve teises pooles. Kunagi, Usbekis reisides, jäi meelde kohalike hinnang meloni kohta ehk siis korralikult küps melon peab maitsema nagu “polovina sahar, polovina mjod” (eestindatuna siis nagu mee ja suhkru segu).

Meloni-kurgi-wakame vetika kaunist kooslusest supi sees sain aimu Imre Kosega tema raamatut “Naudingute kunst” tehes, kust seesama retsept ka pärit on. Hästi vahva on veel see, et argipäevasema variandi supist võib valmis teha õunamahla lisades ja pidulikumal puhul võib supile vahuveini lisada. Saab kerge mulli ja mõnusa hõrgu lisamaitse.

Supi tegemine on aga kui kingitus kokale. Koorid, tükeldad, suristad kokku ja serveerid. Ei mingit pingutust ega riski. Eriti mugav on seda suppi teha blenderis, aga asja ajab ära ka saumikser. Blenderiga saab reguleerida veel supi konsistentsi – mulle meeldib kergelt tükiline variant aga loomulikult võib suristada kõik ühtlaseks. Ained kannu, nupulevajutus ja ongi valmis.

Jahutava külmsupi jaoks läheb vaja:

  • ca 400-500 g hästi küpse meloni viljaliha, kooritud ja seemnetest puhastatud
  • ca 200 g värsket kurki (mõru ots koori vajadusel ära)
  • üks-kaks šalottsibulat
  • laimi- või sidrunimahla
  • 100 ml naturaalset õunamahla või vahuveini (nt prosecco või cava)
  • maitse järgi soola, suhkrut, pipart
  • Meloni-kurgi salsa
  • Veidi peeneks hakitud kurki ja melonit
  • Wakame vetikasalatit (saadav nt Stockmannis nii lahtisena kui külmutatuna)
  • veidi oliiviõli ja sidruni- või laimimahla
  • hakitud värsket münti

 

Tükelda supi koostisained ning püreesta need blenderis või saumikseriga. Maitsesta oma maitsele sobivaks. Jahuta külmkapis. Salsa jaoks haki koostisained ja sega need kokku.
Serveerides kalla supp klaasidesse või kaussidesse ning iga portsjoni peale tõsta veidi meloni-kurgi salsat.
Külma supi serveerimiseks sobivad hästi pildil näha olevad termoklaasid, mille nutikas vaakumiga topeltsein hoiab niihästi kuuma kui külma joogi soovitud temperatuuri juures. Asendamatud nii külma frappé kohvi kui ka kuuma šokolaadi serveerimisel. Külmsupi jaoks ka igati nutikas valik.
Serveeri palaval päeval jahutuseks või siis mõnusa õhtusöögi sissejuhatuseks koos klaasi jahutava mulliveiniga. Mmmm…