Miso-nuudlid shimeji seentega

miso-nuudlid shimeji seentega

Toidu nimetus võib tekitada tunde, et tegu on millegi udupeene ja nikerdamist nõudvaga. Tegelikult on see nuudliroog tõeline argiõhtu päästja, lihtsalt nuudlid seentega, aga milliste seentega! Valmib maksimaalselt 15 minutiga. Eeldusel muidugi, et oled enne hankinud kõik vajamineva või on sul lihtsalt kõiksugu kastme- ja maitseainetotsikuid ja -pudelikesi niigi terve külmkapiriiul (lihtsalt igaks juhuks) täis, nagu minul. Sest siin on maitsestamiseks tarvis misopastat ja sojakastet.
Avastasin shimeji seened tänu Fruit Xpressile, kes avas hiljuti oma veebipoe. Värskeid puuvilju, juurvilju ja marju on seal rõõmustavalt lai valik. Leidub nii tavapärasemaid vilju kui ka eksootikat ja selliseid, mida olen varem tikutulega taga otsinud, näiteks okra ja värske kalganijuur ehk galangijuur. Ja supertervislik värske kurkum! Tehke ise tiir peale, kindlasti leiate midagi põnevat ja vajalikku.
Suur seenesõber olen ma kogu aeg olnud, setõttu teeb mind eriti rõõmsaks Fruit Xpressi seenevalik. Aga palun: šampinjonid, portobellod, shiitake, enoki seened, austerservikud, kuningservikud! Ja shimeji seened, nii pruunid kui valged. Shimeji on Jaapanist pärit armsalt kobaras kasvav seen. Hästi mõnusa kergelt magusa ja pähklise mekiga. Kasutada saab teda nii suppides, vokkides, hautistes kui mujal. Toorelt ei sööda, vajab läbikuumutamist.
Nuudliroale anna lisaks seentele tugeva umami-maitse misopastast ja sojakastmest tehtud kaste. Eraldi soola ei ole siia üldse tarvis lisada. Fermenteeritud sojaubadest (väga kasulik!) misopastat saab kas Piprapoest või Umamist. Teda müüakse üsna suurte pakkidena ja toidus kulub väga vähe. Pakk säilib aga kaua ja nii hea on külmkapist võtta, kui tarvis tugevat täidlast maitset kas supile või kastmetesse.
shimeji seened
Miso-nuudlid shimeji seentega
neljale
100 g aasiapäraseid nuudleid (kasuta selliseid, mis meeldivad)
150 g (1 karp) shimeji seeni
2-3 sl õli praadimiseks
3-4 rohelise sibula vart
musta pipart
Kaste:
4-5 sl nuudlite keeduvett või lihtsalt kuuma vett
2 sl sojakastet (kasutan Tamari sojakastet)
2 sl miso pastat
Valmistamine:
Keeda nuudlid vastavalt juhendile pakendil. Nõruta ja jäta ootele. Hoia sortsakas nuudlite keeduvett alles kastme jaoks. Kui selle unustad (mul juhtub pidevalt!), pole hullu, kastmes võid kasutada ka lihtsalt kuuma vett.
Kuumuta tavalisel või vokkpannil õli.  Lõika seentelt alt ära mullane “kand”, mis seenekobarat koos hoiab. Viska seened pannile ja prae segades u 5 minutit, kuni seened pehmed. Lisa veidike nuudlite keeduvett või lihtsalt kuuma vett, sojakaste ja miso pasta. Sega, et miso täielikult lahustuks. Pannil peaks nüüd toimuma midagi taolist:
Tõsta pannile nuudlid ja sega kõik korralikult läbi, nii et nuudlid oleksid miso-kastmega kaetud. Raputa lõpuks hulka rohelist sibulat (mis ülihästi praegu edeneb aknalaukasvandikuna) ning jahvata paar keerdu musta pipart. Söö kohe.