Mustika-astelpaju suveöökook

Augustiöö on sume ja tume- umbes nagu mustikas.  Tihtilugu ei mindagi siis magama, sest on erakordselt soe, ritsikate sirinane! Erksaid mälestusi täis lõppevast suvepäevast ja lõõskavast päikesest- tumekollasest nagu astelpaju!  Samas aga sügis tuleb ja sellega seoses on slow-food toidud jälle au sees. Ühesõnaga ideaalne augustikook!
Selle koogi tegemine on pikaldane ettevõtmine, aga see pole ebamugav vaid pigem eelis etteplaneerida mõistvale inimesele. Maitseb imeline, kannatab transporti, valmistamine ei ole liiga keeruline, värvigamma on meeleline.
Mida ühelt koogilt veel tahta?

Kogused on suurele ahjuplaadile, millest saab 16 hiiglaslikku, 24 keskmist  või 32 väiksemat tükki. Kook piisavalt kõrge ja isegi väike tükk ei olegi tegelikult nii väike.

PÕHI 

  • 1 pakk ehk 400g Digestive küpsiseid, purustatud
  • 160 g võid, sulatatud
  • 120 g sarapuupähkleid, röstitud ja hakitud
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 1 tl kaneeli
Eelkuumuta ahi 200 kraadi. Sega küpsisepuru, pähklid, maitseained, sulanud või. Pudi peaks olema märja liiva sarnane. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja suru pudi ühtlase kihina plaadile.

ESIMENE KIHT

  • 800g toorjuustu
  • 4 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 2 tl vaniljeekstarkti
Ülatoodud komponendid võiks olla toasoojad, sega need omavahel. Vala segu ahjuplaadile ja küpseta  200 kraadi juures 20 minutit. Jahuta umbes pool tundi.

TEINE KIHT

  • 2 suurt pakki ehk 1 kg hapukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 2 tl vaniljeekstrakt
Vala hapukooresegu ahjuplaadile ja küpseta  200 kraadi juures 10 minutit. Jahuta umbes pool tundi..

MARJA-TARRETISEKIHT

  • 750 g mustikaid
  • 500 g astelpaju
  • Paisuta 1 spl želatiini 1 dl külmas vees. Sulata želatiin vesivannil või mikrolaineahjus.
  • mõõda 3 dl hapukat õunamahla
  • Lisa õunamahlale sulatatud ja  pisut jahutatud želatiin
Mina kallasin väga õhukese kihi tarretist esmalt koogile ja lasin tarduda, et mustikad ei määriks alumisi kihte. Peale seda kallasin koogile mustikad, puistasin sekka astelpajumarjad, valasin peale tarretisesegu.

Peale lühikest suveööd, nii 3-4 tundi  külmkapis seismist on kook nautimiseks valmis!