Nõgesemajonees ja krõbeda nõgesega mozzarellasaiad
Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et hetkel on käes umbrohukorilaste kuldaeg. Iga teine roheline lible, mis nina välja pistab, kannatab toidu sisse panna ja ära süüa. Hiljem tunned, kuidas kevade vägi sulle sisse tuleb ja talvega hangunud elumahlad jälle jooksma lükkab.
Nõges on üks kevadisi vägilasi ja kui süübida nõgese kasulikesse omadustesse, siis võiks kohe pika-pika jutu kirja panna. Üks ravimtaimetark on öeldnud, et kui loetleda kõiki nõgese häid omadusi, siis inimesed mitte ei rohiks, vaid kasvataksid nõgeseid. Vanarahvas teadis, et nõges paneb kana munele, lehma piima andma ja ajab karva läikima. Ta kõrvaldab kevadväsimuse ja teeb tuju heaks.
Nõgese äratundmisega ei tohiks kellelgi probleeme olla. Teda on keeruline mitte märgata, õigemini küll mitte tunda, kui satud kogemata käe või jala nõgesepõõsasse pistma. Tõenäoliselt on kõik oma lapsepõlves nõgesekuplades jalgu veriseks kratsinud ja seda karust kurja taime altkulmu vaadanud ning rusikat tema poole viibutanud. Nõgesest ei pea mitte ainult raviteed keetma, vaid tegelikult sobib nõges hästi ka toitude sisse sobitamiseks. Nõgese maitset võib võrrelda spinati maitsega, kuid oma omadustelt on ta veel tunduvalt kasulikum kui superköögiviljaks peetud spinat. Söömiseks korja noorte nõgeste ülemisi lehti, suuremad ja vanemad lehed muutuvad puiseks. Nõges korja kindlasti kinnastatud kätega, kui sa just ei soovi nõgesekuplade abil šokiteraapiat viljeleda. Nõgese kõrvetus on tegelikult kasulik, kuid siiski piisavalt ebameeldiv. Nõgestelt putukate eemaldamiseks võiksid korjatud nõgesed umbes 10 minutiks kergesse sooja äädikalahusesse likku panna. Nõgese ohutuks muutmiseks sobib aga taime kuumutamine. Võid nõgese kuuma veega üle kallata või siis ka ka hästi sooja õli sees (ca 50 kraadi) neid mõned minutid leotada. Viimane töötlusviis sobib näiteks nõgesemajoneesi valmistamiseks, mille retsept on ka allpool kirjas. Vees kuumutatud nõgesed muudaksid majoneesi vesiseks.
Krõbeda nõgesega mozzarella-tomatisaiad
- Suur peotäis noorte nõgeste tippe, kuuma veega üle valatud ja köögirätikuga kuivatatud
- 50 g võid
- 100 g õhukest lavaši
- 200 g mozzarella juustu
- 1 sibul, õhukeste ratastena
- Tomativiile
- oliiviõli
- Soola ja pipart
- 200 ml neutraalsema maitsega või meelepärast õli
- 125 ml nõgeseid (maht peale kuumtöötlemist)
- 1 küüslauguküüs
- 1 L-suurusega munakollane
- 1 tl Dijon sinepit
- 2 tl sidrunimahla
- Soola ja pipart maitsestamiseks.