Pähklileib ja seemneleib

Taaskord alustan sellest, et olen tööga seotult paleotoitumise teemasse veidi lähemalt sisse vaatamas. Nagu paljude asjadega juhtub, mida lähemalt näed, seda elavam huvi tekib. Nii läks ka paleotoitumisega. Mitte küll puhtalt, aga võimalusel katsetan ka enda peal. Tulemused on üsna üllatavad ja seda ikka positiivse poole pealt. Kel huvi paleotoitumise teemaga tutvuda, võib piiluda SIIA.

Kõige suurem mure on seotud ehk sellega, et kogu leiva-saia-küpsetiste nimekiri tuleb kriitiliselt üle vaadata. Kuna kogu teravili, muuhulgas ka igasugused hernejahud, tatrajahud jms, on toidusedelist välja arvatud, siis esmapilgul tundus, et leivast loobumine saab küll ületamatuks takistuseks. Olen nimelt viimased aastad katkematult ise leiba küpsetanud ja kes teab, kuidas lõhnab ja maitseb äsja ahjust võetud rukkleib… Mnjah! Seda on päris raske oma elust välja kirjutada.
Aga asi ei ole lootusetu. Katsetama asudes olen paar päris vahvat ja toimivat retsepti välja töötanud. Ja viimase uudisena pean tunnistama, et kui taaskord aurava rukkileiva jälle ahjust välja tõstsin ning poistele krõbeda kooriku alla peitunud koheva sisuga leivaviilu lõikasin, siis mingit erilisti impulssi seda endalegi haarata ei tundundki.
Kuidas siis leiba teha, kui jahu kasutada ei tohi? Abiks on kõikvõimalikud seemne- ja pähklijahud. Tuleb kohe mainida, et leivategu on sarnane pigem keeksiteoga – kui leiba ja saia on võimalik soovi teha vaid jahust  ja veest, siis paleoleiva sisse tuleb panna muna, mis seoks massi kokku ning sageli ka rasvainet. Kergitajaks võiks olla küpsetuspulber. Suhkru asemel tuleks kasutada looduslikke magustajaid, kas siis mett või näiteks puuvilju, nagu mina tegin. Samas, kui põhivalem selgeks teha annab paleoleib päris palju avastamisrõõmu.

Mandli- ja sarapuupähklileib
See leib on hetkel minu lemmik. Mahlane, pähkline, mõnusalt mureda olemisega ja kergelt krõmpsuv. Valmistada üsna lihtne.

  • 2 dl mandlijahu (nt Prismas on olemas nii 75 grammine kui ka suur, 700 grammine variant)
  • 2 dl metspähklijahu (jahvatasin ise röstimata ja koorimata metspähklitest)
  • 3-4 värsket datlit, hästi peeneks hakituna
  • 2 muna
  • näpuotsaga soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ca 1 dl rammusamat kookospiima
  • soovi korral maitsevürtse – kaneeli, kardemoni, muskaati vms

Sega omavahel pähklijahud, sool ja küpsetuspulber. Teises kausis klopi lahti munad, lisa peeneks hakitud datlid ja kookospiim. Ühenda kaks segu omavahel. Tulemuseks peaks olema paksemapoolne tainas. Vajadusel reguleeri paksust kookospiimaga.
Tõsta tainas kookosrasvaga määritud väiksematesse vormidesse või suuremasse vormi ning küpseta 180-200 kraadi juures 20-30 minutit.

Seemneleib
Ka see on hästi mõnus suutäis, kusjuures olen avastanud, et sellised leivad maitsevad eriti hästi siis, kui peale tööpäeva ja üsna näljasena koju jõuad. Mõjub omamoodi energiabatoonina.

Väike viil paleoleiba ja siis kannatab juba rahulikult toimetada ja perele muude toitude valmistamisele keskenduda. Tühja kõhu peale maitsevad pähklid-seemned eriti magusalt.

  • 2 dl mandlijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 muna
  • ca 0,5 dl oliiviõli
  • 2 sl linaseemnejahu
  • 1-2 üleküpsenud banaani, püreestatuna
  • paar näpuotsatäit soola
  • peotäis röstimata päevalilleseemneid
  • peotäis röstimaga kõrvitsaseemneid

Sega omavahel lahtiklopitud munad ja oliiviõli ning püreestatud banaan. Teises kausis sega mandlijahu, linaseemnejahu, küpsetuspulber, sool ning seemned. Ühenda omavahel segud.
Tulemuseks peaks olema paksemapoolne tainas. Vajadusel reguleeri paksust õli lisamisega.
Tõsta tainas kookosrasvaga või muu sobiva rasvainega määritud väiksematesse vormidesse või suuremasse vormi ning küpseta 180-200 kraadi juures 20-30 minutit.