Pardisalat ja ricotta pannkoogid

Tähelepanelik lugeja on ilmselt märganud, et õlleseriaali viimane blogist siiani puudu on. Mõistagi on tegu A. Le Coq’i Kriek õllega, kes hiljuti koos Blondi ja IPA-ga õlletehases ilmavalgust nägi.
Kuigi klassikaline Belgia Kriek valmib pisut teisiti ja minu arvates ka maitseb natuke teistmoodi, on siin tegu igati vahva joogiga, mis on valminud kirsiõllest inspiratsiooni saanuna. Et ka minu ema viimati teatas, et see õlu talle lausa maitseb ja pareminigi, kui näiteks Lindemans Kriek, mis on ehe lambic, siis julgen arvata, et suvisel palaval ajal võib leida palju sarnaselt mõtlevaid inimesi. Rohke kirss ja magusam (aga mitte läägelt magus) maitse on ilmselt meeltmööda ka laiemale publikule.

Kirsiõlle juurde toitu sobitades sattusin algul küll kergelt kimbatusse, kuid peale mõningaid katsetusi sai tulemus vist siiski päris tore. Õllesommeljee Oskar Pihlik soovitab näiteks  siinkohal vältida vürtsikaid toite, sest vastasel juhul kaob õlle maitse selle taustal täiesti ära. Hästi sobivad kirsiõlle juurde Itaalia toidud (pasta, pizza, punased ja valged kastmed), Brie juust ja roheline salat. Lisaks täidlasemad linnuliha toidud (magushapu kana), kalatoidud (valge kala, sushi) ning muud mereannid. Seda õlut võib võtta ka kergemate liharoogade ja sobilkul viisil tehtud toore loomaliha ( nt. veise tartar ) kõrvale.
Otsustasin kirsiõlu paari panna pardiga, mis üksteise maitset minu meelest kenasti täiendavad. Salat sai maitsev, kuid kui peale foto tegemist lisasin katseks ka pisut fetat, sobitus kõik minu meelest veelgi paremini kokku. Jälle proovisin ka magusama toiduga õlut kõrvutada nagu olen teinud ka eelmiste õlletüüpide juures. Pannkoogid ja kesvamärjuke võivad tunduda kummalise paarina ning tegelikult ei saa perekonnainimestele vist seda kombot pühapäevade alustuseks soovitada, kuid õnneks pole kivisse raiutud, et pannkooke alati just hommikuti ja pisipere seltskonnas sööma peab. Mustsõstar on parasjagu tugeva maitsega mari, mis kirsiga kokku sobib, kuid muidugi võib siin katseid teha ka teiste marjade ja luuviljalistega. Näiteks võiksid hästi sobida ka vaarikas, tume ploom jms.


PARDISALAT KINOA JA GRANAATÕUNAGA
Kahele kuni neljale
2 pardifileed
1 suvikõrvits
1 granaatõuna seemned
0,75 dl kinoad
50 g fetajuustu (soovi korral)
Kaks suurt peotäit segasalatit
peotäis hakitud mündilehti
soola-pipart
Kaste:
1 tl punase veini äädikat
2 sl granaatõunakastet
4 sl oliiviõli
soola-pipart
Lase kinoa soola ja 1,5 dl veega keema. Keeda 3 minutit, seejärel kata potike kaanega ja keera tuli alt ära. Lase seista 10 minutit, siis klopi kahvliga kohevaks.
Aseta fileed nahapool allpool lõikelauale ja lõika ära nahk, mis liha piiridest väljapoole jääb. Keera liha ümber ja lõika naha sisse kerged, u 1 cm vahedega siilud, kuid nii, et liha terveks jääks. Soovi korral lõika nahk ka ristipidi läbi, nii et nahapinnale tekib ruudustik. Maitsesta fileed soola-pipraga ja aseta külmale pannile nahapool all – nii voolab liigne rasv naha seest paremini välja. Pruunista mõlemalt poolt ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 180 kraadi juures veel 7 minutit. Kata kergelt fooliumiga ja lase lihal u 10 minutit rahuneda. Viiluta.
Samal ajal sega suures kausis kokku salatikaste, tõsta paari supilusika jagu kastet kõrvale. Lisa segasalat ja tükeldatud või hoopis koorimisnoaga pikkadeks viiludeks tõmmatud suvikõrvits ja hakitud münt. Sega hoolega läbi ja tõsta vaagnale või taldrikutele. Jaga salatikuhjale pardilihaviilud ja kinoa ning pudista soovi korral peale murendatud fetajuustu. Tripsuta üle järelejäänud kastmega ning puista üle granaatõunaseemnete ja mündilehtedega.

SIDRUNISED RICOTTA-PANNKOOGID MUSTASÕSTRAMOOSIGA
Neljale
3 muna
200 g ricotta-kohupiima
200 g Kreeka jogurtit
1 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
1 sl riivitud sidrunikoort ja sorts sidrunimahla
1 tl vanillisuhkrut
2 dl speltapüüli (või nisujahu)
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
võid ja õli praadimiseks
Mustsõstramoos:
300 g (külmutatud) mustsõstraid
2 dl moosisuhkrut
poole apelsini mahl ja riivitud koor
Vala marjad koos suhkru ja apelsinimahla ning-koorega potti ja lase tasasel kuumusel, vahepeal segades keema tõusta. Jahuta.
Eralda munakollased ja munavalged eraldi kaussidesse. Lisa munakollastele suhkur, sool, sidrunimahl ja –koor ning jogurt ja ricotta. Vahusta kergelt munavalged. Sega jahu küpsetuspulbri ja soodaga ning vala ricottasegu hulka.Sega õrnalt juurde ka vahustatud munavalged. Kuumuta pannil killuke võid ja pisut õli ning tõsta pannile supilusikasuurused tainapätsid. Prae pannkoogid madalal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri koos mustsõstramoosiga.

*Postitus on valminud koostöös A.Le Coq’iga