Peedisupp viinaga

Kõige päält rõhutame meie, et kogu eesti rahvas enesel õiguse arvab olevat suveräänsena ainuüksi oma poliitilist saatust määrata, täiesti suurriikide erihuvidest ärarippumata.
Sellest seisukohast välja minnes, tunnistame meie tingimata tarvilikuks eesti täielise riiklise iseseisvuse, kui ainukese normaalse aluse, mille najal rahvas oma tulevikku ära määrata võib.
Elagu iseseisev eesti rahvariik!
Eesti ajaloolised kõned (1918)
Peet kui värske, magus ning  kirgas kohalik kangelane sobib hästi piduroaks. Supp sellest piduliku õhtusöögi sissejuhatajaks. Nägin vaeva, et end maitsestamisega tagasi hoida ja näpud tüümianist ja muust säherdusest eemal hoida. Oli seda väärt.
Peedisupp viinaga 
neljale

Kogused

  • 1 kana karkass
  • 1 koorimata sibul, lõigatud neljaks
  • 1 porgand, viilutatud
  • 1 sellerivars, viilutatud
  • 1 loorberileht
  • 1 küüslauguküüs
  • peotäis petersellivarsi
  • 2 vürtsitera
  • 4 valge pipra tera
  • 2 väiksemat peeti, kooritud ja riivitud
  • 3 väiksemat kartulit, kuubikuteks lõigatud
  • 120 ml rõõska koort
  • 30ml viina
  • 1 tl sidrunimahla

Valmistusviis

  1. Eemalda tervelt kanalt liha (fileed, kintsuliha) ja kasutada seda muu roa tegemiseks. Kuumuta ahi 160C, rösti tükeldatud kanakeret ahjus ~1 tund. Lisa veidi vett kui kõrbemisoht tekib. Pane kanekere koos küpsetamisvedelikuga potti, lisa 1,5 liitrit vett, soola, maitseained ja maitsetaimed.
  2. Keeda ilma kaaneta 1,5 tundi kuni 1/3 redutseerunud (vedelikku alles  1L).
  3. Kurna. Lisa peet, kartul, keeda  10 minutit või kuni kartulikuubikud pehmed. Jahuta. Lisa koor, viin, sidrunimahl. Maitsesta lõplikult soola, pipraga.
  4. Serveeri hakitud murulaugu, puljongist võetud porgandi, tilli ja vahustatud koorega.
     
    Allikas: poola päritolu vanaemalt, seraiaalist My Kitchen Rules