Pehmed kaneelirullid

Kõikidel on kindlasti kuskil olemas oma kindlad retseptid, mis jäävad kasutusse aastateks. Minul on seesuguseid retsepte päris rohkesti – soolasest magusani ning vastavalt hooajale. Need on sellised alati toimivad retseptid, mille lõpptulemuses saab alati kindel olla. Üks seesugune retsept on ka alljärgnevalt Teie ees.
Oi, kuidas mulle meeldivad kaneelirullid. Mitte igasugused, vaid ikka rohke või, kaneeli ning suhkruga, mis seest hästi pehmed (veidi isegi tainased), samas aga kohevad ja õhulised. Just sellised on alljärgnevad kaneelirullid, mille retsepti järgi (küll pisut kohandatult) valmistatakse ka Tallinnas Kadriorus asuva kohviku Katharinenthali legendaarseid kardemoni- ja kaneelirulle. On keegi proovinud? Kaneelisaiakestega on samamoodi nagu võiroosidega – no ei ole võimalik nii lihtsalt leida seda õiget maitset. Võiroosid on tänapäeval enamasti üleliia kohevad, meenutades maitselt justkui tavalist kuklit. Võist, soolakusest ning tummisusest pole enam ammu võiroosides õrna lõhnagi. Paljud kaneelirullid liiguvad sama teed, olles aina kuivamad ning hiilates vähese või ning kaneeliga. Kurb!
Niisiis ei ole muud, kui tuleb ise üks korralik kaneelirullide valmistamine ette võtta. Alljärgnevad saiakesed näevad välja küll pisut teistsugused, kui need traditsioonilised küpsetised, aga just niimoodi säilib paremini kaneelirullide mahlakus ja pehmus. Lisaks näevad ju need niimoodi ka üliarmsad välja, eks? Maitse on ka kiiduväärselt mõnus ning olen üsna kindel, et peale nende kaneelisaiakeste küpsetamist nii kergelt käsi enam poetoodangu järele ei haara;) Valmistamine ei nõua ka üleliia aega ning selle taina valmistamine ja rullimine on pigem meeldiv vaheldus tavapäraste kookide tegemisele. Niisiis, kaneelirullide küpsetamine võib alata!
Kogus: 12 kaneelirulli
Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid
Täidis:
100 g toasooja võid
100 g suhkrut
5 tl jahvatatud kaneeli
1 sl kaneeli-suhkrusegu (täidisele pealeraputamiseks)
Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida* u 30-45 minutit. Täidise valmistamiseks vahusta või suhkru ja kaneeliga.
Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Määri peale võisegu ning raputa peale veel täiendavalt u 1 sl kaneeli-suhkrusegu. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja u 12 riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida ca 15 minutit ning seejärel  küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit.
Soovitus:
* Kõige mugavam on kergitada tainast 50 kraadises ahjusoojuses!