Piparkoogitaigen ja piparkoogivahvlid

Juba teist aastat teeme abikaasaga koos piparkoogitaigna ise. Siis ei pea pettuma poest ostetu kvaliteedis:) Lisaks on see tore ja mõnus jõulune traditsioon. Väga maitsvad piparkoogid saab Nami jõulupiparkookide retsepti järgi:

  • 2 dl e. 250 g siirupit (kasutan enamasti tumedat, aga seekord sai heledaga tehtud)
  • 2 dl e. 170 g suhkrut
  • 1 sl jahvatatud kaneeli
  • 2 tl jahvatatud nelki
  • 1 sl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl ingveripulbrit
  • VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet (Mina panen enamasti Santa Maria piprkoogi mekki ja kindlasti terve paki!)
  • 250 g (82%) võid
  • 2 muna
  • 10 kuni 11 dl e. 600 g nisujahu
  • 2 tl (triikis) söögisoodat

Valmistamine:
Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni.
Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad.
Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule.
Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus**.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit.

Tainast saab u 1,4 kg – mina teen vähemalt 2x või 3x koguse korraga.
Piparkoogid ise saavad minul sellised:

Lisan veel asjakohase lingi Aniitrami blogisse, kus käsitletakse põhjalikult looduslike vahenditega glasuuri toonimist. Ise kasutasin roosa saamiseks mustikaid.

Aga eile sai seda taigent hoopis põnevamalt proovitud. Kuna jõuluvana tõi juba varakult toreda kingi siis oli vaja kohe proovima hakata. Nimelt oleme nüüd õnneliku tutika! Volta vahvlimasina omanikud. Piparkoogivahvlid seega väga asjakohased:

Koostis:

  • 1 kg piparkoogitainast
  • kuni! 1l piima
  • 2 muna
  • veidi õli

Valmistamine:
Sega piparkoogitainale juurde piim, munad ja veidi õli, nii et tainas jääks hapukoore paksuseks. Vajadusel võid lisada veidi jahu.
Lase tainal 24 tundi seista (ei viitsinud oodata ja sai kohe hakkama pandud), siis küpseta vahvlid.

Väga hea krõbistamine ja asendus traditsioonilisele piparkoogile. Järgmisel korral kavatsen glasuuriga kaunistada ja kuna neid on lihtsam teha kui piparkooke siis võimalik, et piparkoogiküpsetamiseni sel aastal rohkem ei jõuagi – kuigi taigent on oma 3,5kg :)