Pitsa "Neli aastaaega" ehk Quattro stagioni (pärmivaba)

Mul on mälestused ühest pitsast, kui ma veel väike põnn olin. See oli sügavkülmutatud ja vahel vanemad ikka ostsid seda. Pitsal oli uhke nimi – “Neli aastaaega”. Põhimõtteliselt oli see jaotatud neljaks osaks ja igas sektoris oli omamoodi kate. Kindlasti võis sealt leida seeni, sinki ja brokolit. Neljas sektor ei tulegi praegu meelde. Mina ihusin juba siis brokolile kõige rohkem hammast. Mulle pakkus lihtsalt palju elevust mõte, et pitsa peal võib olla selline toiduaine nagu brokoli. Roheline ja mahlane. Tavaliselt leidis ju sealt ikka vorsti, singi, seened või hakkliha. Brokoliga lõik oli alati parim!

Millegipärast on see pitsa mind jälle kummitama hakanud. Olgu ta selle eest tänatud! Lõin täiesti uue ja värske enda versiooni. Tulemuseks oli üks tõeliselt eriline ja üle mõistuse maitsev küpsetis. Ning te lihtsalt ei kujuta ette, kui LÕBUS oli seda pitsat kaunistada ja küpsetada. Muidugi pärast oli veel lõbusam meelepäraseid lõike valida ja süüa. Nii-et kui tahad endal tuju heaks teha ja ühtlasi ka kõhu täis saada, siis see retsept on sulle!

Valmistamisaeg: 45 – 50 minutit

Kogus: 12 – 16 lõiku ehk 3 – 4 inimesele

Pitsapõhi:

90 g täisteranisujahu
160 g nisujahu
½ tl soola
½ tl kuivatatud tüümiani
150 ml külma vett
½ sl õli

Lihtne pitsakaste:

2 sl õli
2 suurt küüslauguküünt
½ tl kuivatatud tüümiani
½ tl kuivatatud basiilikut
½ tl soola
1 kuhjaga tl (rafineerimata) suhkrut
200 ml tomatipastat või purustatud tomateid

Kate:

üks kogus india pähkli mozzarellat
100 g värskeid väikeseid brokoliõisikuid
100 g hakitud kukeseeni
1 väike keedupeet
mõni supilusikatäis rohelisi ja/või musti oliive (nt. Kalamata)
praadimiseks natuke õli ja soola
+ natuke õli tainale määrimiseks

Valmistamine:

Kõigepealt valmista pitsapõhi. Selleks sega jahud soola ja tüümianiga. Lisa vesi ja sega veel. Hakka tainast sõtkuma. Lisa poole peal õli ja sõtku veel, kuni tekib ühtlane elastne tainapall. Jäta pallike praegu seisma.

Nüüd valmista pitsakaste. Selleks aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned. Prae pool minutit. Lisa ürdid, sool ja suhkur. Prae veel mõned sekundid. Viimaks lisa tomatipasta või purustatud tomatid. Sega ning lase paar minutit podiseda. Jäta kaste praegu kõrvale.

Nüüd pane india pähkli mozzarella jaoks india pähklid keema. Samal ajal, kui pähklid keevad, pane juba ahi 250 kraadi peale kuumenema. Hakka pitsakatteid valmistama. Kõigepealt prae pannil paar minutit brokoliõisikuid natukese õli ja soolaga. Vala need kaussi. Siis prae seal samas pannil paar minutit hakitud kukeseeni natukese õli ja soolaga. Jäta kukeseened praegu kõrvale. Koori ka peet ja lõika õhukesteks ratasteks. Pane oliivid samuti valmis. Kui india pähklid on 15-minutit keenud, valmista india pähkli mozzarella vastavalt juhistele. Juust võib seekord üsna vedel jääda, ei pea väga paksuks kuumutama.