Põldmarja-õuna magustoit

Ka mina olen lõpuks ometi end kodumaale teisaldanud, olgugi et reis koju oli üsna viperuste rohke, ei ületa miski rõõmu, mis tekib Eestis olles. Esimese asjana tõttasin ma ühe tulise cappuccino järele ja seadsin sammud mere poole. See hetk, kui mu kõrvad merekohinat kuulsid, oli lausa kirjeldamatu. Jooksin nagu väike laps mööda rannaäärt. Tänu taevale, et talvel rand nõnda tühi on, ilmselt oleks nii mõnigi mind veidi napakaks pidanud. Just selline nägi reedene rannajoon välja.
Kuna pidin paar päeva varem koolist ära tulema, siis kahjuks ei saanudki ma osaleda tunnis, mille teemaks oli klassikaline Briti jõululaud. Kuigi ega ma ausalt öeldes väga kurb ei olegi, sest mind rõõmustab ka meie kodune jõululaud, ilmselt lugematu hulk kordi rohkem. Sel aastal figureerib laual kindlasti lisaks sealihale ka part- lind, mis võitis minu südame juba esimesel kohtumisel. Aga jõuluõhtu nautimine tundub veel mitme maa ja mere taga olevat. Enne valmivad veel sajad kommid ning ühele poole tuleb saada ka jõulupiduliste nälja likvideerimisega. Tööd on palju, aga meie käed on kibekiired ning kui armastus toidu vastu on nii suur nagu meil, siis mööduvad töised päevad imeruttu ning juba nädala pärast võibki perekonnaga laua taha istuda ning heal maitsta lasta.
See magustoit nägi ilmavalgust üsna hiljuti. Valmisid need purgitäied magusat meeldiva seltskonna, valge veini ja camemberti juustu saatel. Ja pean tõdema, et nii siirast reaktsiooni ei ole ma ammu kohanud. Tsiteerin:” Sandra, see on parim magustoit, mida ma eales söönud olen!” Mul oli veel terve järgnev päev nägu naerul. Mõni tahtmatu ning hetkes lausutud kompliment võib vahel kohe eriti positiivselt mõjuda. Loomulikult pakkisin kaks purki külalisele koju kaasagi.
Selles väikeses magustoidus kohtuvad mitu maitsvat kihti. Paks iirisekreem, mida katab õhuline vahukoore-kondenspiima kreem, millele annab omakordi vürtsi juurde jõululik piparkoogipuru ning magustoitu kroonib kaneeline õuna-põldmarja kompott. Olen üsna kindel, et koogi kõrval maanduvad meie pühadelaual ka need desserdid!
Vaja läheb (4-le) :
Põldmarja-õuna kompott:
  • 3 õuna
  • 2 spl võid
  • 3 peotäit põldmarju
  • 5-6 spl suhkrut
  • 1 spl kaneeli
Iirisekreem:
  • 150 g iirisekomme
  • 50 g võid
  • 1 dl vahukoort
  • 3 dl vahukoort
  • 200 g kondenspiima
  • 150 g piparkooke
1. Tükelda õunad kuubikuteks. Sulata pannil või, lisad õunad, põldmarjad, suhkur ja kaneel. Sega hoolikalt keskmisel tulel kuumutades. Kui segu hakkab paksenema, võta pann pliidilt ja lase kompotil täielikult maha jahtuda.
2. Iirisekreemi jaoks pane kõik koostisained potti keskmisele tulele ning lase iiristel täielikult ära sulada. Vahepeal sega hoolikalt. Kui potis moodustub kreemjas mass, siis vala iirisekreem puhtasse kaussi ja lase täielikult maha jahtuda.
3. Vahusta koor, sega hulka kondenspiim.
4.Purusta piparkoogid.
5. Magustoidu serveerimiseks täida pokaalid kõigepealt iirisekreemiga, seejärel lisa kiht vahukoore-kondenspiima kreemi. Nüüd kata see piparkoogipuruga ning uuesti vahukoore-kondenspiima kreemiga. Kõige peale pane põldmarja-õuna kompott. Sobib kohe söömiseks, aga magustoidud võib ka paar tundi varem valmis teha!