Rukki-brownie

Selle retsepti võtsin ajakirjast “Toit&Trend” ja tegelikult kandis see kook nimetust “rukkikrõbe brownie“, kuna ma aga krõbedust ei suutnud brownie puhul tabada, siis jätsin selle osa pealkirjast välja, et mitte lugejaid eksitada:) Üldiselt täitsa mõnus, mahlane ja piisavalt šokolaadine kook, niiet võib teinekordki teha;-) Boonusena on tavapäraselt magusates kookides kasutatav rafineeritud nisujahu, mis on isegi kõrgema glükeemilise indeksiga kui valge suhkur, asendatud tervisliku rukkijahuga. Kuna rukkitera tuumast on idu ja kliisid raske eemaldada, on rukis väga toitainerikas,  sisaldades lisaks kaaliumile, rauale, magneesiumile, tsingile ja fosforile ka mõingaid B-rühma vitamiine:)

Igaks juhuks mainin ka, et mina kasutasin (tegelikult kasutan alati, st kõigis küpsetistes, kus rukkijahu vaja) täistera-rukkijahu. Kuigi retsept nägi ette 4,5-5 dl rukkijahu, panin mina 4 dl ja seda oli juba täiesti piisavalt. Arvan, et rohkem rukkijahu võib selle koogi natukene kuivaks teha, pigem võiks ehk veelgi vähemaga piirduda kui seekordne 4 dl.

Sarapuupähklite asemel võid koogi sisse panna ka muid pähkleid, nt India, Kreeka v pistaatsiapähkleid, samuti mandleid. Kui aga lisad sarapuupähklid, siis toimi nendega eelnevalt nii nagu selles retseptis kirjas ehk rösti ahjus ja eemalda kestad.
Ilusa pildi eest aga aitäh Marjule! Sellel rukkijahust brownie‘l oli nimelt austav ülesanne olla modelliks Marju poolt teistele toidublogijatele korraldatud fotokoolitusel. Aga me mitte ainult ei piirdunud selle vaatamisega, vaid ikka sõime kõik ära ka, niiet julgen seda retsepti soovitada küll:)

Vaja läheb:
120 g (toasooja) võid ja 3/4 dl (maa)pähkli- v kookosõli VÕI 200 g võid
300 g tumedat šokolaadi (mul oli 60%-lise kakaosisaldusega)
3 suurt v 4 väikest muna
3,5-4 dl heledat v tumedat pruuni rafineerimata roosuhkrut v fariinsuhkrut (mul oli tumepruun roosuhkur)
3/4 dl kanget musta kohvi
4-5 dl rukkijahu (võid osaliselt nisujahuga asendada)
3/4 tl küpsetuspulbrit
100-150 g röstitud sarapuupähkleid

Sulata suuremas potis v kausis vesivanni kohal või, lisa õli ja võta pott v kauss pliidilt. Lisa potti/kaussi šokolaaditükid ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Mina kasutasin ainult võid ja sulatasin selle koos šokolaadiga vesivannil.

Seejärel klopi hulka munad, suhkur ja kohv. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa šokolaadisegule. Kõige lõpuks lisa pähklid (soovi korral tükeldatult).

Vala segu 20X30 cm fooliumiga vooderdatud vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit.