Rukkikorv

Viimasel ajal olen ma kõigist korvikestest ja tarte’idest vaimustuses. Nii tore, mis huvitavaid variante saab krõbedale põhjale laotada peale igihalja klassika keedukreem+marjad, popi sidrunikreemi või alati töötava vana hea šokolaaditäidise. Magusasõbra kujutlusvõime vaba maa!
Eestlaste suupistelaualt leiab singirullide ja täidetud munade vahelt aga ka soolased korvikesed, ikka salatite, pasteetide, kala/kanakreemide, -vahtude ja muuga. Vanad head klassikalised, mõnusa ampsu suurused. Kui aga magusatel tartelette’idel on suured sõbrad tarte’id, siis miks ei võiks salatikorvikeste suurem formaat olla salatikorv? “Küpsetatud korvid” ehk muretaignal lahtised pirukad quiche’id on juba ammu kõigi kodukokkade kuldvaramus oma koha kinnitanud. Sama hästi võib aga ka nö toore täidisega korvikesed suuremal põhjal teha. Eks muidu pidulauas serveeritakse ikka salateid ja võetakse leivakäär kõrvale. Salatikorvi puhul võib mõelda, et see leivaviiluke on lihtsalt põhjaks, et salatit parem taldrikule oleks tõsta!
Mis salat siis kõige paremini loosi läheks? Kui korvikestes on tihedad külalised kartulisalat ja riisi-makrasalat, siis siin kasutaks mina pigem mõnd ilma tärkliserikka toiduaineta, ehk kartuli-riisi-pastata salatit. Peedi-juustu salat kõlab näiteks imehästi! Veel sobiks hästi pirukapõhjal serveerida näiteks klassikalist Waldorfi või koorest suitsukala salatit. Kui salatil on koorekaste ning koostisosad on väiksemaks hakitud, hoiab ta ka põhjal paremini vormi. Teine võimalus on ained põhjale nii sättida, et nad lõigates põhjalt maha ei voola/libise. Nii saaks näiteks pirukapõhjal kena Caprese salati serveerida, kus värsked mozzarella- ja tomativiilud on vaheldumisi basiilikulehtedega ühe kihina ringikujuliselt põhjale sätitud (nagu siin postituses). Väga maitsev variant on ka näiteks põhjale määrida “liimiks” kiht toorjuustu, millele puistada rukola või beebispinati lehti ning suitsu- või soolalõhe õhukesi viile. Peale paar keerdu pipart ja ilu missugune! Toredaks vahelduseks lihtsalt carpaccio’le ning võileibadele.
Rukkikorv peedi-juustusalatiga
18 cm vorm
Rukkikorv:
  • 1 sl sulavõid
  • 50 g rukkijahu
  • 50 g nisujahu
  • 60 g külma vett
  • 0,5 tl soola
Peedi-juustusalat:
  • 400 g keedetud peeti
  • 200 g juustu
  • 1 sl mädarõigast
  • soola
  • paar sl majoneesi või maitsestamata kreeka jogurtit
  • serveerimiseks värsket aiarohelist
Alusta põhjast. Sega jahud, sool, vesi ning sulavõi tihkeks taignaks. Suru tainas võitatud 18-cm tarte’ivormi põhja ning äärtele. Torka põhi kahvliga auguliseks ning pane vorm pooleks tunniks külmkappi.
Salati jaoks riivi keedupeet ning juust. Lisa mädarõigas ja piisavalt majoneesi või maitsestamata jogurtit, et saad meelepärase konsistentsiga salati. Majoneesi või jogurti kogus oleneb sellest, kui mahlased peedid sulle on sattunud. Maitsesta vajadusel soolaga. Kuna juust ja majonees on juba soolased, ei pruugi palju soola isegi vaja minna, kui üldse.
Küpseta korvi 180 kraadi juures koos küpsetusubadega 15 minutit, ning ilma veel 10 minutit, kuni põhi on krõbe ja küps. Lase põhjal jahtuda ning tõsta kuni üks tund enne lauale panemist salat põhjale. Kui salat liiga kaua põhjal istub, võib too liiga pehmeks muutuda. Serveeri salatikorvi sektoritena nagu quiche’i.

Lauluks sama Paolo Nutini “Scream (Funk My Life Up)”, mis ainult mõni postitus tagasi juba lingitud sai, aga teises versioonis. No ei saa sellest üle! :)