Shakshouka

Kui juba ühe toidu nimetamine teeb tuju heaks (katsu tõsise näoga kellelegi öelda: “Täna teeme šak’šuukat”), siis ilmselgelt teeb seda ka nimetatu söömine. Pealegi: munades, mis on shakshouka lahutamatu osa, leidub rohkelt B-grupi vitamiine, mis on muuhulgas olulised rõõmsa meele säilitamiseks ja stressitaluvuse tõstmiseks. Nii et tõeline hea tuju toit, kas pole – näeb veel kõige tipuks rõõmus ja värviline välja ka!

Hõlpsalt valmival ja igati tervislikul araabiapärasel munadega panniroal on mitmeid versioone. Ühine nimetaja võiks neil kõigil olla tomatikastmes küpsetatud munad. Pannile võib lisaks tomatikastmele ja munadele panna ka kartulitükke, rohelisi lehtvilju (näiteks spinat või lehtkapsas ehk kale), ube, kikerherneid, juustu jne. Samas võib teha ka kerge ja minimalistliku versiooni vaid sibula-küüslaugu-paprika-tomatikastmest ja munadest. Maitseainetest kuuluvad kohe kindlasti ühe õige shakshouka juurde vürtsköömned. Vahemärkusena: arusaamatu, miks neid poest nii raske leida on? Kui vürtsköömned kodus otsas, peab alati mitu poodi läbi kappama, enne kui lõpuks õnnega koos oled. Igasuguseid kummalisi maitseainesegusid on ridade kaupa. Viimati tõusid mu kulmud juuksepiirile, nähes imetabaseid tooteid nimega pastamaitseaine ja universaalne maitseaine – milleks, kellele??? Aga tavalisi vürtsköömneid aja tikutulega taga. Õnneks muidugi on meil Umami.
Minu lemmik-shakshouka ongi kikerherneste ja feta juustuga. See tervislik pannitäis sobib suurepäraselt nädalavahetuse pikematesse hommikutesse. Aga täpselt samahästi võib rooga süüa ka kiireks lõunaks. Ja üldse, kes ütles, et mune ei võiks õhtusöögiks süüa? Koos värske salati ja hea täisterasaia või – leivaga on shakshouka igati täisväärtuslik eine.

shakshuka
Shakshouka
neljale

1 sibul
1-2 küüslauguküünt
1 punane paprika
2 sl oliiviõli
1 tl jahvatatud paprikat
1,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
u 0,5 tl tšillihelbeid
1 sl suhkrut
u 1 tl soola
1 purk (400 grammine) kikerherneid
1 purk (400 grammine) purustatud tomateid
4 muna (võimalusel ikka alati vabalt peetavatelt kanadelt)
70 g feta juustu
musta pipart
värsket peterselli või koriandrit

Haki sibul ja küüslauk, puhasta ja tükelda paprika. Kuumuta pannil õli. Lisa sibul, küüslauk ja parika ning prae madalal kuumusel, kuni sibul ja küüslauk on läbipaistvad. Maitsesta paprikapulbri, vürtsköömnete, tšillihelveste, suhkru ja soolaga.
Nõruta kikerherned, loputa külma vee all sõelal. Lisa pannile koos purustatud tomatitega. Lase vaikselt 5 minutit ilma kaaneta podiseda. Kui tundub, et kaste on liiga paks, lisa veidike vett.
Lükka lusikaga tomatikastmesse madalad süvendid ja löö neisse ükshaaval munad. Pane pannile kaas peale ja lase munadel hüübida 5-10 minutit, olenevalt sellest, millist küpsusastet soovid. Mulle meeldib, kui valge on hüübinud, kuid kollane veel vedel. Puista valmis roale veel feta juustu ja värskeid ürte. Jahvata peale musta pipart.

Retsept ilmus ajakirjas Tervis Pluss, märts 2016 koos teiste toredate munatoitudega. Vaata ajakirjast järgi! :)