sibulapirukas


ilmselt on teistel blogarditel ilusti ajakirjad kronoloogilises järjekorras riiulis. Ja kui ka keegi on sinna vahele pannud silte, on  need sildid ka läbi proovitud ja siis sealt eemaldatud. Ajakiri ei ole kindlasti ära rokatet ega kapsastet, vaid on sama kaunis nagu poes riiulil. Minul nii ei ole. Lisaks ajas üle äära ka riiul ise. Ja siis ühel õhtul, kui tegemist ootas sada teist asja, otsustasin ma ajakirjad hooaegade kaupa ära jagada. Et talv ja kevad ja suvi jne. Ja riiulisse jätsin ainult kaks lähemat hooaega, ülejäänud kupatasin magamistuppa. Noja kui ma kõik selle olin ära teinud, vaatasin ma, et mis veel teha annaks. Noh et need lipikud või midagi. Sibulapirukad mulle meeldivad. Ja tegelikult oli see Sadama turu kuulsa Aino pisikeste numpsikute sibulate juures, kui mulle tuli meelde „see pirukas“. Mõeldud – tehtud – ära tehtud. Kui kirjutamiseks läks, oli ajakiri muidugi et kadunud, aga mulle tundub, et see oli “Delicious” ja Delia Smithi retsept. Ja oli hea. Eriti koos vutimaksa pasteediga. Teeme ilmselt veel. Ma taignaga ei viitsinud väga mässata, oli jäänud üle jupike lehttaigent, see käras ka. PS pirukas oli mul keeksivormi suurune, muu suuruse jaoks peab koguseid modifitseerima.
Sibulapirukas, n+1 versioon
kooritud ja poolitet shalottsibulaid või tavalisi, aga pisemaid
2 spl pruuni suhkrut
sorts palsamäädikat
3 spl võid
näpuotsatäis soola
tüümiani
lehttainast – olenevalt piruka suurusest (mina tegin keeksivormi põhja, sest mulle tundus, et seda võib-olla väga ei sööda. Ja sibulaid ka väga palju ei olnud. Aga ma eksisin.)
koori sibulad ja poolita, võrdlemisi keskelt, et nad küpsetamisel laiali ei laguneks. Sulata või, selles pruun suhkur. Pane sibulapoolikud sinna peale ja küpseta u 20 – 30 minutit, mõlemalt poolt, et oleks poolpehmed. Poole peal lisa palsamäädikas. Lase pisut jahtuda. Transpordi need küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja, lõikepind allpool, sinna peale vala küpsetamisel tekkinud vedelik. Aseta peale taigen, suru ääred sissepoole. Küpseta, kuniks pealt kuldpruun. Lase jahtuda, siis kandi ümber. Serveeri leigelt või jahtunult, nagu öeldud, sobib kõrvale vutimaksa pasteet.