Sibulasupp

Sibul, see väike ümmargune haisupomm, võib olla uskumatult vajalik ja tervislik. See mugul peletab stressi ja liigsed kilodki kahanevad maitsvat sibulasuppi lürpides.
Siinkohal tegin kirjutamises  väikse pausi ja panin uue laari suppi keema. No lihtsalt nii vastupandamatu sibulasupi isu tabas mind taas. Mis seal salata paar talvist lisakilo vajavad samuti tegelemist.
Tegelikult on see  palav sibularmastus mul üsna uus asi. Kui nüüd  aega tagasi lapsepõlve kerida siis ei sallinud ma sibulat silmaotsaski, ei kannatanud lõhna ja toidu seest koukisin nina krimpsutades kõik pisemadki libled välja. Mu vanemad ainult muigasid mu sibulapelguse peale. Korrutasid aina, et see läheb varem või hiljem nagunii üle. Ma lihtsalt veel ei teadvat, mis on hea.
Nagu hiljem selgus, on vanematel alati õigus. No mul võttis sibulaga sõbrunemine kõikidest teistest toiduainetest kõige rohkem aega. See liit arenes väga aeglaselt ja ettevaatlikult. Aga tänaseks on mulle raudselge, et sibul on maitseköögivili number üks.  Selleta ei sünni ükski maitsev toit, kui sibulat pole käepärast, ei maksa söögivalmistamist  ette võttagi. Mul õnneks on korralik tagavara ilusat ja head Peipsi sibulat viimastel aastatel alati varuga.
Sibulat tuntakse ka kiresütitajana. Minuga nii läkski, ma armusin sibulasuppi. Ülepeakaela ja jäägitult. Nüüd valan tihti pisaraid. Ei ega need pole kibedad, hoopis liigutusepisarad suurest õnnest, et sibulale võimaluse andsin. Ma ei kujuta elu ilma selleta enam ettegi. Sibulasuppi ei saa keeta üle jala kiirustades, see vajab  pühendumist. Pikk hautamine madalal temperatuuril teeb sibulaga imesid. Kibe ja terav mugul  päästab valla ohtralt maitseid ja aroomi. Alati, kui võtan selle aja saan tasuks kuldse leeme täis sametist maitset ja suisa magusaks küpsenud sibulad. Lõõmama löönud kire pealekauba.
jätkub ainult 2-le
  • 6 šalottsibulat
  • 6 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • 100 g võid
  • 2 tähtaniisi
  • meresoola
  • 5 oksa värsket tüümiani
  • musta pipart veskist
  • 1 dl valget veini
  • 1,5 l puljongit
  • sorts konjakit
  • 4 viilu täisterasaia
  • 100 g riivitud juustu (Emmental või Gruyère)
Koori sibulad ja küüslauk.  Lõika sibulad pooleks ja viiluta  ribadeks. Haki küüslauk peeneks. Sulata või potipõhjas. Lisa sibulad, küüslauk ja  maitseained. Kuumuta keskmisel tulel, aeg-ajalt segades umbes 20-30 minutit, kuni sibul muutub kuldseks ja läikivaks. Lisa vein ja lase sellel  mõni minut kokku keeda. Seejärel vala  juurde kuum puljong ja lase supil vaevalt mulisedes keeda 1 tund. Eemalda tüümianioksad ja tähtaniis. Soovi korral võid lisada tilga konjakit ja lasta veel haududa 10 minutit.
Kuumuta ahi ja pane saiaviilud grilli alla kuumenema, pööra ringi 3 minuti päras ja raputa pinnale juust. Küpseta veel paar minutit, kuni juust on sulanud.
Serveeri supp ja tõsta peale juustusaiad.