Sidrunisärtsuga gluteenivaba spargli-feta quiche

Kevadtoitude lainel, pirukas! Alustasin eelmisel nädalal uuel töökohal ning kuigi väljas söömine on lõunati mõnus tegevus, kannatab pikas perspektiivis selle all nii rahakott kui ka kokkamisrõõm. Aukohale tõusevad need toidud, mida ka järgmisel päeval saaks karbiga kontorisse kaasa võtta. Kui külmkapisisu huvitavad segasalatid on esimene mõte, mis kaasavõetud lõunate kategoorias pähe torkab, ei tasuks alahinnata ka pirukate perspektiivi. Ja siinkohal ei mõtle ma neid tünnist müüdavaid rasvapirukaid, mida Tallinna Bussijaamast üle tee tänavanurgal veel mõni aeg tagasi sai osta. Kuigi tunnistan, oma võlu on ka neil. ;) Hea on kotti pista hoopis tükk lahtist pirukat ehk prantsusepäraselt quiche’i. Jah, ikka seda, kus põhi on õhuke ja värvilist täidist pigem rohkem kui vähem.

See sidrunist särtsakas quiche on õhukesel ja maitsekal riispõhjal. Loomulikult sobib quiche ka tavalisele nisujahust muretaignale, aga sel juhul soovitan samuti taignale sidrunikoort lisada. Sidrun lisab feta soolasusele ja spargli värskusele mõnusa kevadiselt hapuka noodi. Ainult riisijahu kasutasin pirukapõhjaks esimest korda ning pean tunnistama, et üle ootuste hea sai. Õhuke ja krõbe ja hästi hoidev ja maitsekas. Kes soovib nisujahu asemel põnevamate alternatiividega mängida, neil kindlasti soovitan riisijahuga pirukapõhi järgi proovida.

Spargel on tuntud selle poolest, et klapid hästi munatoitudega. Üks klassikalisemaid viise spargli serveerimiseks ongi pošeeritud muna ja Hollandi kastmega. Ka siin quiche’is on just sel põhjusel täidises rohkem muna, kuigi nn quiche’i põhiretsepti järgi piisaks täidis teha kenasti ka kahega.

Spargli-feta quiche
28-cm pirukavorm

Riisijahust muretainas:
  • 160 g riisijahu
  • 1 tl soola
  • 75 g võid
  • 1 muna
  • 3-4 sl sidrunimahla
  • poole sidruni riivitud koor
Täidis:

  • 100 g noori sparglivõrseid
  • 75 g feta juustu
  • 3 muna
  • 2 dl rõõska koort
  • soola
  • musta pipart
  • poole sidruni riivitud koor
Mõõda jahu, sool ja külmad võitükid blenderisse ning mikserda, võimalusel pulse-režiimil, kuni võitükid on enam-vähem ühtlaselt jahuga segunenud. Lisa muna ning surista uuesti läbi. Pigista juurde ka sidrunimahl ja sidrunikoor ning töötle ühtlaseks. Vajadusel lisa veidi sidrunimahla, et tainas kokku hakkaks. Suru tainas 28-cm võiga määritud pirukavormi põhja ja külgedele ning pane vähemalt 30 minutiks külmkappi tahenema. Torgi põhi kahvliga auguliseks ning eelküpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit, kuni põhi on helekuldne ning pealt kuiv.

Täidiseks klopi koor munadega lahti ning maitsesta vähese soola, pipra ja sidrunikoorega. Pese sparglid ja murra varte alumine puitunud osa ära. Seda on kerge teha käega proovides, kuhu maani spargel elastne on. Pehme ning puitunud osa piirilt murdub spargel kergelt ise õigest kohast ära. Võib juhtuda, et noortel vartel ei olegi osa, mis tuleks ära murda. Vanematel aga võib see ulatuda ka 10-15 cm-ni. Nii et tasub juba poes-turul (õnnelikel ka aias) silmad lahti hoida, et ülekasvanud varsi koju ei tooks.

Vala täidis eelküpsetatud põhjale, säti peale sparglivarred ning murenda kõige peale feta. Keeruta quiche’ile mõned keerud musta pipart ja küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit, kuni täidis on kenasti kuldne. Serveeri näiteks koos värske salatiga, kuumalt või külmalt.

Beirut – “Postcards From Italy”.