Suhkruvaba piparkoogikeeks

Viimased ajad olen köögis maniakina kokkand, sest…ma kirjutan uut kokaraamatut! See on eestikeelne, sisaldab kuhjaga suurepäraseid uusi soolaseid ja magusad taimseid retsepte ning ilmub 2016. Olen kergelt öeldes elevil ja ei jõua ära oodata, et neid hõrgutisi juba teiega jagada saaks. Piilu siit ühte pildikest uuest kokaraamatust. Kuna ma olen kogu aeg tomatipasta, jahu ja millega iganes veel kaetud, siis tahtsin ma endale preemiaks ühe lihtsa ja pigem tervisliku maiuse küpsetada. Vastavalt hooajale, otsustasin piparkoogikeeksi kasuks, mis põhineb minu banaani-datlikeeksi retseptil.
Tundub, et mul on hoog sees, sest see on mul juba teine suhkruvaba magustoidu retsept sel kuul peale neid küpsetamata maapähkli ja kakao küpsiseid. Mul ei ole tegelikult suhkru, jahu, õli ja soola vastu mitte midagi. Isegi siinses retseptis võid datlid suhkruga asendada. Mõnikord on lihtsalt hea vaheldus ja lõbus küpsetada datlitega magustatud maiuseid. Mina ise magusat iga päev ei söö, aga vahel on on nii mõnus rammusat vegan kreemikooki haugata või hoopis mugida seda sama üsna tervislikku piparkoogikeeksi. Kohe peale keeksi pildistamist haukasin suure lõigu ja tahtsin veel. Pole midagi imestada, sest küpsetis sai tõepoolest suurepärane.
Küpsetamisaeg: 10 minutit aktiivset, 30 minutit passiivset. Kokku: 40 minutit.

Kogus: 26 x 12 cm keeksivormitäis, 10 – 12 lõiku.

Koostis:

Kuiv segu:
100 g täistera nisujahu
150 g nisujahu
2 ½ tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
5 tl kakaopulbrit
1 tl piparkoogimaitseainet

Märg segu:
150 g kuivatatud kivita datleid (nt. Maximas on soodsad)
100 ml taimset piima (mina kasutasin sojapiima)
1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat
75 ml oliiviõli või päevalilleõli
200 g banaaniviile

Lisaks:
3 kuhjaga sl hakitud kuivatatud ploome (või muid kuivatatud puuvilju)
ühe väiksema apelsini riivitud koor
+ apelsinitükke sellest samas apelsinist

Valmistamine:

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kuivained läbi ja jäta praegu kõrvale. Teises kausis vala datlitele peale keev vesi ja lase neil mõned minutit liguneda, kuni teisi toiduaineid ette valmistad. Vala taimne piim kannmikserisse (võid ka saumiksrit kasutada) koos äädika, õli ja banaaniviiludega. Nüüd kurna datlid ja loputa külma veega. Isegi kui datlid peaksid olema kivita, soovitan iga datli üle kontrollida. Teinekord on mõnes paharetis kivike peidus. Lisa datlid kannmikserisse teiste koostisosade juurde ja blenderda kogu kupatust, kuni tekib ühtlane helepruun kreem. Kui ahi on õige temperatuuri saavutanud, sega kuiv segu märja segu, hakitud ploomide, riivitud apelsinikoore ja apelsinitükkidega. Vala tainas õliga määritud keskmisse keeksivormi. Küpseta 30 minutit. Lase enne lahtilõikamist natuke jahtuda. Naudi! :)