Toscakattega rabarbrikook / Tosca-rhubarb cake


Tänase emadepäeva puhul tegin oma emale tema lemmikut – Toscakooki rabarbriga. Sellest rootsi koogist ei ole raske sõltuvusse jääda, kuna krõbedad ja magusad mandlilaastud, hapukas rabarber ja pehme põhi tekitavad tõesti maitsva kombinatsiooni. Vanillijäätisega lausa sulab suus.

It was mother’s day a week ago in most of the world, but the Estonian one is today. So I got up way too early for a Sunday and made my mother her favourite – the Swedish Tosca cake. The combination of crunchy, sweet almonds, sour rhubarb and the soft base is irresistible, especially with vanilla ice cream.

Retsept on pärit Nami-Nami leheküljelt. Mina asendasin pool detsiliitrit kattesse minevast suhkrust 100 g pehmete rosinatega. Hiljem rääkisin sõbrannaga, kellelt ma selle rosina-idee sain ja ta ütles, et ta on vahest pehmeid aprikoosi tükke ka pannud. Aga ükskõik kumba kasutada, nende kuivatatud puuvijade Amaretto’s leotamine tundub mulle hea idee. Järgmine kord katsetan niiviisi.

Retsept on ahjuplaaditäiele, mina tegin aga ühe koogi ümmarguses vormis (28 cm) ja 8 muffinit. Vabalt oleks saanud teha 12 muffinit, mina aga kartsin, et suure koogi jaoks ei jäe piisavalt tainast. Lõpuks kerkis see aga väga hästi. Kes tahab vaid ühte kooki (või 12 muffinit), siis poolest kogusest peaks piisama küll.



Vaja läheb:
100 g võid
5 suurt muna
3 dl suhkrut
5 dl nisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
600-700 g rabarbrit

Kate:
200 g võid
2 dl suhkrut
200 g mandlilaaste
3 sl nisujahu
1 dl 10% rõõska koort

Sulata või, lase jahtuda.
Vahusta munad suhkruga. Lisa jahtunud sulavõi. Sega kuivained (jahu, küpsetuspulber ja vanillsuhkur) omavahel, sõelu munavahu hulka. Sega kergelt läbi. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika rabarbrid õhukesteks viiludeks ning puista koogile. (Kui kasutad sügavkülmutatud rabarbrit, siis sulata ja nõruta hoolega enne koogile lisamist). Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit, kuni kook on pealt helekollane. Valmista samal ajal toscakate. Sulata potis või, sega juurde suhkur, mandlilaastud, nisujahu ja piim. Kuumuta keemiseni. Määri kuum toscakate ühtlase kihina eelküpsetatud koogipõhjale. Küpseta veel 10 minutit kuumas ahjus, kuni toscakate on kaunilt kuldne. Lase veidi jahtuda, siis lõika lahti. Serveeri jäätisega.

I changed the original recipe a bit by replacing half a deciliter of sugar from the topping with 100 g of soft raisins. Later, when I was talking to my friend who I got this idea from she said she sometimes uses apricots too. If you choose to do this, I think soaking the dried fruit in Amaretto before would be tasty. Next time I’ll try that out.

The recipe is for a whole oven pan (you know the one that comes with the oven as well as the oven rack). However, I got one round cake (28cm) and 8 muffins from these ingredients. I was afraid I wouldn’t have enough batter for the big cake and only made 8 muffins, but it would have been just enough for 12 as the dough rose quite well.

You’ll need:
100 g of butter
5 big eggs
3 dl of sugar
5 dl of all-purpose flour
1.5 tsp of baking powder
2 tsp of vanilla sugar
600-700 g of rhubarb

Topping:
200 g of butter
2 dl of sugar
200 g of sliced almonds
3 Tbsp of all-purpose flour
1 dl of 10% cream

Melt the butter, let cool.
Whisk the eggs with the sugar. Add the melted butter. Mix the flour, baking powder and vanilla sugar in a separate bowl and lightly mix with the egg mixture.
Pour the batter onto an oven pan, covered with a sheet of baking paper. Peel and cut the rhubarb into pieces and place on the batter. (If using frozen rhubarb, melt it and pour away the excess liquid beforehand). Bake at 200 degrees for 20 minutes, until the cake is light yellow.
Meanwhile prepare the topping. Melt the butter in a saucepan and add the rest of the topping ingredients. Heat until it starts boiling.
Smear the almond topping on the cake and bake for another 10 minutes.
Serve with vanilla ice cream.