Veisesaba musta ploomi ja apelsiniga

Neljale-kuuele:
umbes 2 kg veisesabatükke
soola
musta pipart
jahu
õli praadimiseks
1 suur sibul
2 vart varssellerit
2 suurt küünt küüslauku
3 dl punast veini
5 dl puljongit
1 apelsini mahl
2 sektorit apelsinikoort
1 kaneelipulk
10 kadakamarja
kimbuke lehtpeterselli-tüümianit
16 väiksemat šalottsibulat
2 tl suhkrut
200 g kuivatatud musti ploome
värsket lehtpeterselli
Pese sabatükid külma veega, patsuta köögipaberiga kuivaks, eemalda üleliigne rasv.
Veereta sabatükke soola-pipraga maitsestatud jahus ja pruunista need pannil igast küljest. Tõsta pruunistatud sabatükid haudepotti.
Lisa pannile veidi õli, lisa tükeldatud seller ja sibul ning prae , kuni sibul on pehme ja hakkab kergelt pruunistuma. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel mõned minutid.
Lisa pannile vein ja lase keema tõusta, vala segu sabatükkidele. Vala juurde puljong, apelsinimahl, lisa apelsinikoor, kaneelipulk, purustatud kadakamarjad ja ürdikimbuke. Maitsesta. Kuumuta keemiseni, kata kaanega ja pane 3 tunniks 150-kraadisesse ahju. Vahepeal kontrolli, et vedelikku oleks piisavalt.
Umbes 1,5 tundi enne valmimist valmista ette šalottsibulad. Selleks kuumuta pannil tükike võid, pruunista selles sibulaid. Lisa suhkur ja karamelliseeeri neid, siis lisa koos mustade ploomidega lihatükkide juurde ja hauta veel 1,5 tundi, kuni liha on pehme ja tuleb kergelt kondi küljest lahti.
Enne serveerimist eemalda, ürdikimbuke, kaneelikoor  ja apelsinikoored. Puista peale haakitud lehtpeterselli.
Juurde paku nt bulgurnisu.
Allikas: mugandatud raamatust “Food from Plenty” D. Henry