Vietnami krevetivõileivad ja kodune shiracha

Marineeritud ja seeläbi küpsetamisel karamellistuva pealiskihiga suitsused mahlased krevetid koos kastmete teravuse ja vürtsidega ning krõbeda baguette`iga moodustavad täiesti vaimustava maitsete ja tekstuuride kihistiku. Gwynet Paltrow
Enamik maakera elanikest tähistab täna uue aasta algust pikkade perekondlike pühade ja ohjeldamatu söömisega.
Selline aasialik võileib maitseb lihtsalt hullupööra hästi.
Lisaks selgub, et ulmehead Shiracha`t (tšillikaste, kasutusel Aasias, eriti Vietnamis) on võimalik kodus ise teha ja vaatamata säilitusainete puudumisele säilib külmkapis igavesti.
Shiracha kastme saab valmis keeta mõnel vabamal nädalavahetusel. Krevetid ja porgandiribad marinaadi panna hommikul või eelmisel õhtul.. Ja lõunal või õhtul on maailma kõige kiirem ja maitsvam võileib laual!

Marineeritud krevetid

  • 500 g puhastatud krevette
  • 2 sl sojakastet
  • 2 sl seesamiõli
  • 1 tl kooritud ja riivitud ingverit
Sega krevetid väikeses kausi sojakastme, seesamiõli ja ingveriga. Kata kinni ja lase külmkapis vähemalt 1 tund seista. Soojenda grill või pann keskmisel kuumusel. Küpseta krevette olenevalt suurusest kuni 2 minutit kummaltki poolt, võta tulelt ja lase veidi seista.

Porgandisalat

  • 2 kooritud ja jämedalt riivitud porgandit
  • 1/2 tl jämedat soola
  • 1/2 tl peensuhkrut
  • 60 ml riisiveiniäädikat

Sega teises väikeses kausis kokku porgandid, sool, suhkur ja äädikas. Kata kinni ja lase vähemalt 1 tund seista.

Shiracha majonees

  • 125 ml majoneesi
  • Shiracha kastet maitse järgi

Muu vajalik

  • 1 kurk, ribadeks lõigatud
  • 1 pikk sai ehk baquette
  • 1 laimi mahl
  • värskeid koriandri- ja basiilikulehti
Lõika pikk sai pikkupidi pooleks. Määri saia lõikekohtadele paksult shiracha-majoneesi. Lao kurk, porgandisalat, koriandri- ja basiilikulehed ühele poole. Lõika krevetid viltusel~1 cm paksusteks viiludeks ja lao need aedvilja ürtide peale. Tõsta kõige otsa saia teine pool. Lõika kokkupandud pikk sai neljaks võrdseks tükiks.
Kodune shiracha
  • 300 ml kooritud küüslauguküüsi
  • 450 g punaseid jalapenosid  (asendasin 50 g tšillikaunade ja 400 g paprikaga)
  • 560 ml riisiveiniäädikat
  • 60 ml + 1 spl agaavisiirupit (asendasin koduse meega)
  • 2 spl jämedat soola
  • 2 spl kalakastet või sojakastet
Pane küüslauk väikesesse potti, lisa niipalju külma vett, et oleks kaetud ja aja keema. Kurna, jahuta küüslauk kiiresti külmas vees ja pane tagasi potti. Eesti keeles on selle protsessi nimi kupatamine. Kalla uuesti peale külm vesi, aja keema ja korda eelnevat. Viiluta küüslauk õhukeselt, sega suurema potis koos tükeldatud pipardega (tšillikaunadel jätsin sobiva teravuse saavutamiseks seemned alles). Lase keema, keeda 3 minutit, lisa agaavisiirup (või mesi), sool ning sega läbi. Lase segul häirimatult seista 1 tund, et jahtuks ja tõmbaks.
Surista mikseriga ühtlaseks massiks. Aja keema, keera kuumus maha ja lase 10-15 minutit podiseda kuni paksenenud ja tahedamaks muutunud. Võta tulelt, sega hulka kalakaste või sojakaste.
Allikas: Gwyneth Paltrow. Oma isa tütar