Vrapid küpsetatud spinati-seesamipallide ja sidrunise päevalilleseemnekastmega

Märtsikuu. Peaaegu nagu kevad, aga samas pole ka. Õnneks on päevad juba pikemad ja valgemad, mille üle olen ma nii rõõmus. Oi, kuidas ma igatsesin päevavalgust! Aga lund ja külma veel jagub. Näiteks ei käinud me kaheksa päeva toidupoes. Tee oli põhimõtteliselt kogu lumehunniku tõttu läbimatu ja see ei olnud seda vaeva väärt. Kui oleks väga vaja olnud, küll oleks ka retke ette võtnud. Mul on peaaegu alati paras ports toitu varutud. See komme on maal elamisega külge jäänud.
Nii-et kaheksandal päeval praadisin lõunaks meie viimased kartulid ja kõrvale tegin neid herne-kapsapihve. Söök sai väga maitsev. Tihtilugu on nii, et kõige soodsamast ja lihtsamast toorainest saab väga väärt eineid meisterdada ja mõnigi kord on sellisel moel erakordselt hea retsept sündinud. Igatahes kui olime lõunasöögi lõpetanud, kuulsime väljas lumesahka. Elagu värske kraam! Lõime oma vanale Volvole hääled sisse ja võtsime suuna toidupoe poole. Varusin kõike vajalikku ja krabasin ka hoolega värskeid aedvilju ja puuvilju. Tahtsin süüa midagi eriti värvilist!
 Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: 5 vrappi

Sidrunine päevalilleseemnekaste:

150 g kooritud päevalilleseemneid
180 ml külma vett
1 kuhjaga tl riivitud sidrunikoort
2 sl sidrunimahla
2 sl sojakastet või tamarit
½ tl kurkumit

Küpsetatud spinati-seesamipallid:

400 g purk valgeid ube
50 g värsket spinatit
¼ tl soola
3 sl seesamiseemneid

Vrappide jaoks:

5 täistera tortillat (või mõnda muud tortillat)
mõni peotäis värsket spinatit (u. 50 grammi)
paar peotäit rediseid
paar peotäit kirsstomateid

Valmistamine:

Keeda päevalilleseemneid rohkes vees 15 minutit. Samal ajal pane ahi 250 kraadi peale kuumenema. Kurna ja loputa oad ning tee need kätega pudruks. Haki spinat köögikombainiga ja lisa see ubadele koos soola ja seesamiseemnetega. Vormi segust 13-15 pallikest. Aseta pallikesed küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kui ahi on kuum, küpseta palle 8-9 minutit.

Nüüd kurna ja loputa korralikult päevalilleseemned külma veega. Aseta need kannmikserisse koos külma vee, sidrunikoore, sidrunimahla, sojakastme ja kurkumiga. Püreesta mõni minut, kuni saad kreemja kastme. Vajadusel kalluta ja õrnalt raputa kannmikserit, kui see töötab. Nii saab see pigem paks kaste kindlasti kreemjas korralikult püreestatud.

Võta tortilla ja määri sellele 1-2 supilusikatäit sidrunikastet. Lisa paras kuhi värsket spinatit, rediseviile ja tomativiile. Lisa 2-3 spinatipalli ja keera tihedalt rulli. Naudi!