Ahjuõunad iirisekastmega

See tegelikult ju lihtsatest asjadest koosnev ja võiks isegi öelda, et oma pretensioonituses argine magustoit on üks neist kooslustest, mille peale mul kaob täielik kontroll oma lusikat hoidva käe üle. Kaneeli ja suhkruga ahjus pehmeks küpsenud mahlased õunad, mis suplevad veel soojas, karamellises ja venivas iirisekastmes on täiuslik sügisene kodumagustoit.
Antoonovkad on mu meelest parim valik siin, nii et kui vähegi võimalik, võikski seda õunasorti kasutada. Tähelepanelikele pildiuurijatele: see punasetriibuline õun pildil ülal ei ole muidugi Antoonovka, ta oli lihtsalt ilus:) Igatahes on küpsetamiseks sobivad õunad hapukad ja mahlased ning kõvema viljalihaga. Magusad ja jahused ei anna ahjus nii head tulemust.
Mul on alati pakike valmis kaneelisuhkrut olemas, aga tegelikult saab selle hõlpsalt ise ka kokku segada: siin kasuta 3 sl suhkrut ja 1,5 tl kaneeli.
Iirisekastme retsepte on ka muidugi igasuguseid, mulle meeldib kasutada lisaks suhkrule ka siirupit, nii saab kaste kuidagi eriti ja siidine.
Kogu headuse juures on selle magustoidu valmistamine lausa naljakalt lihtne ega võta suurt aega ka.

ahjus küpsetatud õunad iirisekastmega

Ahjuõunad:
4 mahlast hapukat õuna
3 sl kaneelisuhkrut

Iirisekaste:

2 dl 35% koort
1 dl pruuni roosuhkrut (võib asendada ka fariinsuhkruga)
1 dl heledat siirupit

Lõika õunad suuremateks sektoriteks, eemalda sektoritelt südamikud. Laota ühe kihina sobiva suurusega ahjuvormi, puista peale kaneelisuhkur. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni õunad pehmed.

Samal ajal, kui õunad ahjus, valmista kaste. Mõõda kastrulisse kõik vajalikud ained, kuumuta keema ja keeda vaiksel kuumusel 10-15 minutit, kuni kaste pakseneb. Vahepeal sega õrnalt ja aeglaselt.

Kui õunad küpsed, vala neile kaste. Lase söömiskõlblikuks jahtuda (ettevaatust, iirisekaste on esialgu väga-väga kuum) ning asu kogu seda õndsust nautima.

ounad1-2