Aprikoosipirukas
Sellest pidi saama galette, aga stiilipuhas ta pole. Sai hoopis selline rustikaalne pirukas, mida sametiste küpsetest aprikooside ülistamiseks kiiresti ahju torgata. Maitseb pigem hapukas, kui magus. Kohupiim teeb taina kergeks ja muredaks ja seda on võrreldes täidisega vaid kerge kirmeke. Pirukas sobib hästi päikese väljavõlumise rituaalideks pilvisel pärastlõunal:)
Tainas
150 g tatrajahu
100 g nisujahu
100 g külma võid
100 g kohupiima
soola
2 sl heledat muscovado suhkrut
Täidis
500 g aprikoose
tüümianit
3 sl heledat muscovado suhkrut
mandleid
Sega kausis jahud omavahel, lisa sool ja suhkur. Tõsta juurde külmad võikuubikud ja kohupiim. Sega hakkides või köögikombaini abiga kuni moodustub ühtlane tainapall. Keera taianas kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Rulli jahu kasutades küpsetuspaberil tainas ümmarguseks kettaks, paksusega umbes pool cm. Eemalda aprioosidelt kivid ja lõika sektoriteks. Lao aprikoosid tainale, puista peale suhkrut ja tüümianilehti. Vormi äärde vastu täidist või tõsta ääred peale. Puista pinnale hakitud mandleid. Tõsta ettevaatlikult koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni tainas on küpsenud ja kuldpruun.