Beseekattega rabarberikook pähklisel põhjal
Jaapan on olnud juba ammu üks neid kohti, kuhu reisimisest olen unistanud ja täitsa uskumatu – olengi lõpuks siin … Vahepeal on tunne, et peaks ennast näpistama, kas see on ikka unes või ilmsi :D Olen sellest erilisest riigist, üliheast toidust, eriti muidugi maailma värskeimast ja parimast sashimi’st ning kõigest muust nii vaimustuses, et isegi instagrammimise olen “ära unustanud”, aga proovin seda viga lähiajal parandada :) Ka arvuti kätte võtmine käib pisut üle jõu, aga õnneks sai eelmisel nädalal, kui seda kooki tegin, ka postitus valmis kirjutatud, niiet jagan seda siis nüüd teiega – millal siis veel, kui mitte praegu, kus rabarber kasvab nii, mis mühiseb?! :D
Rabarberikook kondenspiima ja beseekattega on saanud juba klassikuks, mida valmistan igal kevadel vähemalt korra. Seekord otustasin asendada aga kondenspiimatäidise kaneelise toorjuustukreemi ning klassikalise (rukkijahuga) muretainast põhja kergelt pähklise ja karamellise variandiga, siidjalt pehme munavalgevahu aga jätsin peale, sest see on üks mu enda suuri lemmikuid. Kombo sai selline, et läheb kordamisele kohe, kui Eestis tagasi olen :)
Beseekattega kooki olen teinud lisaks veel ka suviste marjade ja amarettoga gluteenivabal põhjal ja punaste sõstarde ja kamaga ning blogis on üks hullult hea jahuta šokolaadikook (geniaalse retsepti autor on Martha Stewart). Niiet kui tegemist samasuguse koheva ja pehme, kuid pealt krõbeda besee-sõltlasega nagu siinkirjutaja, siis soovitan proovida ;-)
Paljudele meeldib, kui beseekattele ilmuvad nn pisarad. Kui suhkur korralikult munavalgevahus ära lahustada ehk seda vähehaaval vahustamise ajal lisada nagu retseptis kirjas, siis besee “nutma” ei hakka. Niiet kui on soov kindlasti beseekattel suhkrutilkasid ehk ahjus sulama hakkavaid suhkrukristalle näha, siis soovitan lisada suhkru ühe korraga vahustamise lõpu osas, sest nii ei jõua see korralikult lahustuda. Teine variant aga, mida olen näinud ühes Eesti paremate restode hulka kuuluvas söögikohas tehtavat, on tilgutada peale suhkrusiirupit – iseenesest teeb ju pmst sama välja :) Kusjuures resto kondiiter tegi seda just nimelt selleks, et inimestel on mingi arusaamatu armastus nende “pisarate” vastu ja kui neid beseekattel ei ole, siis justkui on midagi viga … :D
Põhi:
90 g toasooja võid
40 g pruuni suhkrut
1 toasoe muna
140 g riisijahu
50 g rasvavaba pähklijahu või 40 g maisijahu
Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
100 g hapukoort
60 g (pruuni) suhkrut
40 g kaneelisuhkrut
4 munakollast
300-350 g tükeldatud rabarbrit
Sega toasoe toorjuust suhkrute ja hapukoorega ühtlaseks, lisa munakollased. Seejärel sega hulka tükeldatud rabarber. Vala täidis külmkapist võetud vormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit kuni kook on äärtest tahenenud, keskelt veel kergelt võdisev. Võta vorm ahjust ja alanda temperatuur 180 kraadini.
Kate:
4 munavalget
160 g peen- või tuhksuhkrut