Brie juustu ja päikesekuivatatud tomati quiche
Selle piruka tegemise idee on mul vähemalt oktoobrist saadik mõttes mõlkunud. Pea iga nädalavahetus lubasin neid lihtsaid quiche küpsetada, aga võta näpust, alati tuli midagi muud ette. Quiche, muide, on prantsusekeelne sõna, mis märgistab soolast lahtist muna-koore seguga üle kallatud pirukat. Kõige kuulsam on ehk quiche lorraine, mis originaalis sisaldas peekonit ning hiljem lisati ka juust. Rääkides edasi minust, siis lõpuks, pool aastat hiljem, pistsin need imelised pirukad ahju ja mõtlesin, et miks ma ometi varem seda teha ei võinud. Mäletan, et sõin midagi sarnast Bonaparte bistroos, kuid sealset quiche ei saa võrreldagi enda tehtud ahjusooja pirukaga, kui just õigel ajal kohvikut ei satu külastama, mil värske küpsetis ahjust välja võetakse ja letile tuuakse. Brie juustu ja päikese kuivatatud tomatite kooslus jäi mulle aga pähe kummitama ning see on minu arust lausa imeline. Ei tasu karta, et pelgalt juustu ja tomatiga täidetud quiche’st jääb väheseks- ka selline pisike küpsetis on üsnagi rammus suutäis. Need pirukad sobivad imehästi selle nädala pühapäevast pidulauda katma!
Vaja läheb (6 väikest või 1 suur):
- 3 dl jahu
- 0,5 tl soola
- 150 g võid
- Paar spl külma vett
- 125 g Kreeka pähklitega brie juustu
- 1 dl hakitud päikese kuivatatud tomateid
- 2 muna
- 2 dl vahukoort
- 0,5 tl soola
- Veidi musta pipart
- Serveerimiseks värsket basiilikut
2. Haki samal ajal päikese kuivatatud tomatid väikesteks tükkideks. Lõika juustult ära valge kest, seejärel viiluta juust õhukusteks ribadeks.
3. Raputa lauale jahu ja rulli tainas õhukeseks. Võita väikesed ahjuvormid või suur koogivorm (läbimõõduga u 24 cm). Vooderda taignaga vormid.
4. Klopi munad lahti, lisa vahukoor, sool ja pipar. Sega ühtlaseks. Aseta vormide põhja juustu tükid, puista peale päikese kuivatatud tomatid. Vala peale muna-koore segu, nii et pirukad oleksid ääreni täidetud.
5. Küpseta 200°C juures 20-30 minutit. Serveeri soojalt värske basiilikuga. Tegelikult maitsevad need hästi ka külmalt!